Unidek dakelementen en CLT-bouw: geslaagd huwelijk in prefab woningbouw

In Olen verrijst een duurzaam co-housingproject van 8 woningen. Iedere woning bestaat uit een prefab constructie uit cross laminated timber (CLT). Aangevuld met de Unidek Aero Fermacell dakisolatie van Kingspan resulteert dit in een systeem dat zich snel laat verwerken en tegelijk een duurzaam karakter heeft. Volledig volgens de visie van aannemer Arwo Bouw en architectenbureau B-Architecten. Het project zal in de zomer van 2022 opgeleverd worden.


Het ontwerp verzamelt 8 BEN-woningen rond een karakteristieke Kempische schuur als gemeenschappelijke ruimte. Met onder andere zonnepanelen en deelwagens geniet het project een duurzaam programma. Het energiebesparende geheim gaat schuil in de bouwmaterialen. Bouwheer Heem Cohousing uit Kalmthout zette voor het eerst de stap richting bouwen met CLT.
 

Hoge precisiegraad

Het project bestaat uit een prefab constructie in CLT. De voordelen? Een snelle verwerking en een erg duurzaam karakter. “Wij werken sinds 2010 met CLT. Hoe langer we ermee werken, hoe meer voordelen we ontdekken”, aldus Erik Woestenborghs van Arwo Bouw, de aannemer van dit project. De CLT-panelen worden CNC bewerkt waardoor een hoge precisiegraad verzekerd is. Diezelfde precisie is ook terug te zien bij het plaatsen van de isolatie. “Als wij de juiste maten doorgeven, krijgen we de panelen exact zo terug. Een goede communicatie is dus zeer belangrijk. Maar dat liep vlot tussen ons en Kingspan, de leverancier van de materialen”.
 

Geen afval op de werf

De 8 BEN-woningen vormen een toonbeeld van het toekomstbestendig bouwen. “We kunnen haast alle bouwelementen hergebruiken, er gaat geen afval naar of van de werf en doordat alles op voorhand berekend wordt, moeten we minder nadenken op de bouw waardoor alles veel sneller gaat”, vertelt Woestenborghs. “Met uitzondering van de gemetste kopgevels en fundering zijn alle materialen circulair. Als kers op de taart is de balans tussen prijs en duurzaamheid optimaal.”
 

Isolatie goede match met CLT

Omwille van de goede match met CLT viel de keuze op Unidek Aero Fermacell van Kingspan. Arwo Bouw stelde als voorwaarden dat de panelen een dampopen karakter moesten hebben en dat ze op maat gemaakt kunnen worden. “Dat leidde ons uiteindelijk tot Kingspan. Alles wordt op maat geleverd waardoor de installatie zeer snel kan verlopen.”

Het Unidek-dakelement bestaat onder meer uit een gipsvezelafwerking, onderdak en isolatie, en beschikt over een zelfdragende functie. Het lichte gewicht van de dakelementen beperkt de totale massa van de constructie aanzienlijk, zeker in vergelijking met een relatief zware spantenstructuur. Dat maakt de gehele constructie lichter. “Doordat er geen doorlopend hout in de dakelementen zit, wat de kans op koudebruggen vergroot, heb je minder isolatie nodig. Dat maakt de dakopbouw compacter, maar tegelijkertijd door de vormvaste isolatie en het verlijmingsproces, ook erg stevig,” zegt architect Louise Lauwers van B-architecten. “Door het prefab karakter is het makkelijk te installeren. Het isolerende dakelement is klaar om af te werken langs de binnenzijde waardoor je nog kan kiezen hoe je de ruimte vormgeeft.”
 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage