Unieke afmetingen panelen vergroten architecturale vrijheid

De Hunter Douglas metalen panelen plafonds (planks) werden in alle afmetingen succesvol getest op brandstabiliteit in het gerenommeerde Warringtonfire laboratorium in Gent. Dankzij deze brandveiligheidsattesten heeft Hunter Douglas nu het ruimste aanbod van metalen panelen plafonds in de Belgische markt. Metalen systeemplafonds zijn een veelzijdig designmateriaal waarmee architecten opvallende visuele effecten kunnen creëren. Naast een brede waaier aan architecturale mogelijkheden, scoort dit plafondsysteem ook uitstekend op vlak van akoestiek. Bovendien zijn de metalen panelen plafonds ook een budgetvriendelijke oplossing omdat er minder panelen nodig zijn dankzij de grote afmetingen ervan.

De Hunter Douglas metalen panelen plafonds hebben unieke afmetingen tot 1.050 mm breed en tot 3.000 mm lang. Dit zorgt voor een strakke en egale uitstraling van het plafond. Het visuele effect van een egaal monolytisch plafond wordt versterkt door het onzichtbaar integreren van waterleidingen, licht armaturen of ventitaltiesystemen in de lege ruimte boven de panelen.

Dankzij het ruime aanbod van vormen, kleuren, afmetingen en patronen genieten architecten een enorme creatieve vrijheid om elk project een unieke uitstraling te geven. Met het gevarieerde en diverse kleurenpallet creëren metalen panelen plafonds een bepaalde sfeer en versterken ze het unieke karakter van een interieur. Het brede kleurengamma bestaat uit 225 RAL- en NCS-kleuren. Daarnaast omvat het programma diverse speciale metallic kleuren en chromen afwerkingen van het palet voor strekmetaal. Andere, bijzondere kleuren zijn op aanvraag leverbaar.

Naast de esthetische meerwaade van de ‘planks’, is deze plafondoplossing omwille van de unieke afmetingen van de panelen ook budgettair interessant. Er zijn immers minder panelen nodig.

 

Brandveilig

In België gelden zeer strenge eisen op gebied van brandstabiliteit voor plafonds. In het state-of-the-art Warringtonfire laboratorium liet Hunter Douglas de metalen panelen plafonds in alle afmetingen testen. Zelfs de grootste en zwaarste platen doorstonden de brandstabiliteit tests succesvol: bij hevige brand blijven ze minstens 30 minuten hangen. Dankzij deze certificering heeft Hunter Douglas nu het meest uitgebreide assortiment van metalen panelen plafonds in de Belgische markt.

“ We zijn zeer blij om nu ook in de Belgische markt het ruimste aanbod van metalen panelen plafonds aan te bieden. De hoge performantie op vlak van esthetiek, functionaliteit, brandveiligheid en akoestiek creëert oneindig veel ontwerpmogelijkheden voor architecten en een hoge mate van comfort voor de gebruikers van de gebouwen. We zien veel potentieel voor deze plafondoplossing.”, aldus Linda De Ridder van Hunter Douglas.

 

Uitstekende akoestiek en eenvoudige montage

Net zoals alle Hunter Douglas plafondoplossingen scoren ook metalen panelen plafonds uitmuntend op gebied van akoestiek. Afhankelijk van het ontwerp van het plafond en de grootte van de panelen kan een absorptiewaarde (αw) van 0,75 worden behaald. Metalen panelen plafonds zijn dan ook ideaal voor projecten die een hoge mate van geluidsabsorptie vereisen zoals kantoren, scholen, sporthallen en openbare gebouwen.

Dankzij het ‘plenum’ boven het plafond, zijn metalen panelen plafonds ook bijzonder geschikt voor klimaatplafonds waarbij de waterleidingen boven de panelen worden gemonteerd en zorgen voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter.

De installatie en montage van de ‘planks’ is eenvoudig en verschilt naargelang de projectvereisten. Afhankelijk van het visuele en esthetische effect en de functionaliteit van het plafond kan men kiezen voor het combineren van panelen met bandrasters, Z-profielen (inhaaksysteem)  en L-profielen (vrijdragend).

Meer informatie: https://www.hunterdouglasarchitectural.eu/nl-BE/ceilings/interior-metal/tiles-and-planks/planks/index.jsp

Bron: Hunter Douglas Architectural
Deel dit artikel:

Contacteer Hunter Douglas Belgium

Onze partners