Uniforme gevel voor vierwoonst dankzij Rockpanel Woods

In de Heiderbosstraat in de fusiegemeente Oudsbergen bevindt zich ingebed in het groen een modern nieuwbouwproject naar een ontwerp van Buro B uit Genk. Achter de uniforme gevel gaan vier appartementen schuil met zicht op achterliggende weides en bos. De gevel op het gelijkvloers werd bekleed met Rockpanel Woods Beuken, waardoor het één bouwvolume lijkt met een visuele continuïteit.

De vierwoonst bestaat uit twee grondgebonden gelijkvloerse wooneenheden met zicht op tuin, weiden en bos, en twee bovenliggende appartementen. “Door een bijzonder gevelontwerp wekken we de illusie van één bouwvolume”, aldus architect Rob Gijsenberg van Buro B. “We hebben gezocht naar een gevelbekleding die bijdraagt aan de uniformiteit.”

 

Houtlook zonder zorgen

Voor de bekleding van een gedeelte van de gevel schreven de architecten Rockpanel Woods Beuken voor. De Rockpanel Woods-platen zijn vervaardigd van geperst steenwol van basalt, een vulkanisch gesteente dat veel voorkomt in de natuur, met een kleine hoeveelheid organisch bindmiddel. Rockpanel Woods combineert de eigenschappen van hout en steen. Een product dus met de authentieke uitstraling en de verwerkbaarheid van hout en met de duurzaamheid, robuustheid en brandveiligheid van steen. De platen rotten niet en zijn brandveilig.

Architect Gijsenberg: “We hebben in het verleden al duizenden vierkante meter Rockpanel voorgeschreven. Rockpanel Woods vormt een ideale oplossing voor bouwheren die graag de warme look van hout zien terugkeren in hun gevel, maar toch minimaal onderhoud wensen. Daarom adviseren wij dikwijls Rockpanel Woods in plaats van echt hout. De vormvastheid en de duurzaamheid zorgen er bovendien voor dat de kleur die we kiezen tijdens de ontwerpfase, behouden blijft doorheen de jaren. De panelen werken niet onder invloed van temperatuur of vocht en blijven er strak uitzien. Mits een correcte geventileerde plaatsing volgens de voorschriften van Rockpanel uiteraard.”

 

Plaatsingsgemak

Die plaatsing volgens de regels van de kunst nam David Snajder, zaakvoerder Davesdak uit Oudsbergen, voor zijn rekening. “De Rockpanel-panelen werd verzaagd in stroken door CPE, groothandel in dak- en gevelmaterialen. Wij hebben ze vervolgens op lengte en in verstek verzaagd. De Rockpanel Woods-strippen hebben we verlijmd op zwarte Rockpanel Colours-panelen die op hun beurt geschroefd zijn op een houten structuur. Op die manier bekom je een mooie, zwarte schaduwvoeg in het gevelbeeld.”

Snajder roemt de Rockpanel-panelen om hun plaatsingsgemak. “Het zijn lichte platen die zich makkelijk laten verzagen. Een geventileerde plaatsing is wel van groot belang. Samen met Ruben Schreurs van CPE hebben we eerst de volledige gevel uitgewerkt op papier. De afwerking hebben we vervolgens vlot kunnen uitvoeren met passtukken die we zelf op maat zaagden. Het lijkt misschien een eenvoudige gevel, maar er kwam heel wat denkwerk en vakmanschap van de verschillende uitvoerders op de werf aan de pas. Dankzij een vlotte samenwerking tussen de verschillende partijen kijken we met trots terug op een project dat we perfect afgerond hebben.”

Bron: Rockpanel
Deel dit artikel:
Onze partners