Valcke Prefab Beton pakt uit met nieuw kantoorgebouw in Vlamertinge

Valcke Prefab Beton pakt uit met een nieuw kantoorgebouw in Vlamertinge. Met een bewust beperkt gehouden materialenpakket, bestaande uit beton, gietvloeren en gebeitst schrijnwerk, toont Valcke Prefab Beton zijn kundige productiebeheersing in de uitvoering van dit gebouw: geen enkel paneel is hetzelfde. Het ontwerp was in handen van BURO II & ARCHI+I en Daidalos Peutz.

Valcke Prefab Beton pakt uit met een nieuw kantoorgebouw in Vlamertinge. Met een bewust beperkt gehouden materialenpakket, bestaande uit beton, gietvloeren en gebeitst schrijnwerk, toont Valcke Prefab Beton zijn kundige productiebeheersing in de uitvoering van dit gebouw: geen enkel paneel is hetzelfde. Dit gebouw is een visitekaartje van een betonfabrikant.



Een gebouw in het verlengde van het landschap

In het vlakke landschap rond Vlamertinge zijn cementsilo’s en grote productieloodsen de bakens van de prefabbetonindustrie van Valcke. Het nieuwe, kantoorgebouw staat vrij op het bedrijfsterrein, maar sluit aan bij de ruimtelijke en landschappelijke omgeving.
Nieuwe grachten die ook dienst doen als bufferbekkens en/of infiltratiebekkens voor het regenwater, scheiden verschillende zones met grasland. Parkeerplaatsen voor personeel en bezoekers worden gedeeltelijk als grasparking aangelegd en zijn omzoomd door knotwilgen.




Het aflopend dak van het gebouw is door de firma De Boer uitgewerkt als een groendak en trekt daardoor als het ware een groen landschap over het gebouw heen. Ook de verschillende insprongen in de gevel (als patio of als inkomhal) brengen de omgeving tot in het gebouw.

Een gebouw met een hoge standaard en een lage energiefactuur

Valckes nieuwe kantoorgebouw heeft een K-peil van 30 en een E-peil van 67 dankzij intelligente daglichtsystemen, goed geïsoleerde gevels, natuurlijke ventilatie en nachtkoeling. Het intelligent systeem van daglichttoetreding zorgt ervoor dat overal kan gewerkt worden zonder kunstlicht. De strookramen van verschillende hoogte brengen daglicht binnen in dit monoliete gebouw.




De zichtlijnen zijn doorgetrokken in alle facetten van architectuur, interieur en technieken. In de grote open ruimte, die tegelijk noodzakelijk is voor de nachtkoeling, staan drie vrijstaande volumes die de gesloten functies omvatten. Deze grote open ruimte is een vertaling van de filosofie van het bedrijf.




Het ontwerp voor dit gebouw en het interieur is van de hand van BURO II & ARCHI+I i.s.m. Daidalos- Peutz.



Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage