Van een goede voorbereiding naar een geslaagde daktuin

Een prachtige render van een nieuw appartementsgebouw met indrukwekkende, groene daktuinen die kandidaat-kopers volledig doen smelten. Maar maanden later blijft die impressionante daktuin in realiteit een miezerig sedumdak te zijn. Vaak blijkt onvoldoende budget, onvoldoende draagkracht van de constructie, onvoldoende opstandhoogte aan de terrasdeuren, toepassing van de verkeerde isolatie, toepassing van de verkeerde dakbedekking, een verkeerd substraat of een onaangepaste/ onvoldoende irrigatie de boosdoener te zijn. Hoewel een daktuin meer en meer de norm wordt, houden architecten pas in een later stadium hier rekening mee. Volgens Optigrün zorgt een goede voorbereiding voor een geslaagde daktuin.

Het is nochtans heel eenvoudig: bij Optigrün kan je namelijk als architect vanaf het vroegste stadium terecht voor advies en ondersteuning. Dit kan in verschillende vormen: aan de hand van detailtekeningen, verschillende type-opbouwen, berekeningen van gewicht, opbouwhoogte en waterbergingscapaciteit, aangepaste adviezen voor groendaken die onder helling liggen of lastenboekteksten. Het bedrijf geeft elk project advies op maat zodat de architect tijdens de uitvoering niet meer voor onaangename verrassingen komt te staan.

Voorafgaand moeten er enkel de volgende keuzes gemaakt worden:

  • Gaan we voor een extensief groendak, een semi-intensief natuurdak of een intensieve daktuin?
  • Opteren we voor een opbouw met of zonder helling (en dus met of zonder waterretentie)?
  • Wordt een gedeelte van de daktuin ook als toegankelijk terras of berijdbaar oppervlak ingekleurd?
  • Dienen er ook zonnepanelen voorzien te worden op het groendak?
  • Technische doorsnede van de opbouw van een groen dak


Advies op maat

Aan de hand van deze keuzes stelt Optigrün een type-dakopbouw op met bijhorende systeemdoorsnede en volledige berekening. Hierbij houdt het bedrijf rekening met de verlangens van de bouwheer, de technische aspecten van het project en de toegepaste isolatie en dakbedekking. Hierna kunnen de architect en het studiebureau op basis van de opbouwgegevens aan de slag om de stabiliteit van het project in overeenstemming te brengen met de gewichtseisen, en kan de hemelwaterafvoer bekeken worden.

Het bedrijf zorgt voor detailtekeningen en elk productonderdeel heeft een technische fiche met alle nodige informatie op de website. Dit zijn essentiële elementen die ervoor moeten zorgen dat tijdens de uitvoering er geen vergissingen kunnen ontstaan zoals de opstand aan dat terrasraam dat uiteindelijk toch 5 cm te laag is of dat die dakplaat eigenlijk toch een paar cm dikker had moeten zijn om die permanente belasting aan te kunnen.

Voor het creatieve aspect neemt het bedrijf een uitvoerende partner onder de arm. Zij hebben namelijk de landschapsarchitecten en de ervaring-op-het-terrein in huis om ervoor te zorgen dat de juiste plant op de juiste plaats staat.

Technische parameters

Architecten vertrekken vaak van een minimumeis van waterberging om dan bijvoorbeeld bij het economisch dak (een basis-sedum-dakopbouw) uit te komen, wat op het vlak van biodiversiteit en watermanagement eigenlijk bitter weinig bijdraagt. Het loont meestal de moeite om in een dergelijk geval, de opbouw te “upgraden” naar een semi-intensief natuurdak. Een iets dikker substraatpakket en een net iets betere drainagemat zorgen, in combinatie met een aangepaste beplanting, voor een aantrekkelijker omgeving voor bijen en vogels en verhogen aanzienlijk de waterbergingscapaciteit. Een stuk dood sprokkelhout en een bijenhotel maken het idyllische plaatje compleet. Dat alles tegen een relatief beperkte meerkost in vergelijking met het basis-sedumdak.

Alles is mogelijk, op voorwaarde dat er bij het eerste ontwerp rekening gehouden wordt met een aantal technische parameters van de daktuin. Daarnaast kiezen ontwerpers steeds vaker voor een echte daktuin. In deze soort zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt: een fraai gazon, een moestuin met allerlei kruiden, groenten en fruit, verschillende bloemen, heesters en struiken en zelfs volwaardige bomen. Daarnaast kan er ook ruimte voorzien worden voor terrassen, privatief of publiek toegankelijk, berijdbare vlakken, maar ook speeltoestellen en water-elementen.

Bron: Optigrün
Deel dit artikel:
Contacteer Optigrün Benelux
Onze partners