Van gevel tot kunstwerk, dankzij gevelsysteem Signa®

In 2015 startte vzw Home Martine Van Camp met de verbouwing van hun dagcentrum. Daar hoorde ook een renovatie van de gevel bij. Door die te renoveren met gevelsysteem Signa kon men qua look alle kanten uit. Met de hulp van een beeldend kunstenaar werd zelfs een portret van een meisje haalbaar.

Genoemd naar een speciaal meisje

In Molenstede bij Diest (BE) ligt Home Martine Van Camp. Deze vzw ondersteunt meerderjarigen met een verstandelijke handicap op het vlak van leven, wonen en dagbesteding. De organisatie dankt haar naam aan een meisje dat kampte met een aangeboren hartafwijking. Indertijd richtte men een fonds voor haar op, zodat ze in de Verenigde Staten een noodzakelijke operatie kon krijgen.

Na het overlijden van Martine kreeg de vzw de resterende gelden. Dankzij die schenking kon de vzw een dagcentrum laten bouwen. In 2015 startte de vzw met de verbouwing van dit complex. Om de herinnering aan Martine levend te houden, ontstond het idee om haar portret aan de inkomhal te plaatsen. Beeldend kunstenaar Jan Peirelinck kreeg de opdracht om dat te realiseren. 

 

Baksteen als antwoord

De kunstenaar wilde Martines gezicht in de gevel verwerken, volledig in baksteen. Het Signa gevelsysteem bood hem alle mogelijkheden om het beeld in 3D uit te werken. Vandersanden zorgde voor alle materialen: achterplaten, lijm en steenstrips op maat. De kunstenaar kleefde zelf de strippen in een door hem uitgetekend patroon. Nadien werden de kant-en-klare gevelpanelen tegen de gevel van de inkomhal gemonteerd. 

 

Kunst en bouw gaan hand in hand

Het Signa vliesgevelsysteem biedt interessante voordelen. Het kleurenspectrum van het Vandersanden gamma is zo breed, dat u hiermee alle kanten op kunt. Daarnaast kunt u experimenteren met reliëf en dieptewerking. De steenstrippen worden dan in verschillende diktes aangeleverd.

 

Creatief renoveren met Signa

Het kunstproject in Molenstede trekt zeker de aandacht. Het resultaat is zowel figuratief als abstract. Van ver lijkt het portret van Martine wel een foto. Van dichtbij is het dan weer een intrigerend spel van vormen, lijnen en kleuren.  

Deel dit artikel:
Onze partners