Van oude snoepfabriek naar een exclusief, urban en opvallend kantoorgebouw

In het hart van Berchem, een Antwerpse deelgemeente, verwezenlijkte Dieter Vander Velpen Architects een opmerkelijke metamorfose. De eens zo levendige Euro Sweets snoepfabriek, bekend om haar pastelkleurige snoepen en chocolade, kreeg een tweede leven. Het industrieel erfgoed transformeerde tot een loftachtige ruimte van 550 vierkante meter. Deze dient nu niet alleen als kantoorruimte, maar ook als een ontmoetingsplek en evenementenlocatie. De blikvangers zijn de op maat gemaakte kreon armaturen die de verschillende ruimtes verlichten.

Het volledige gebouw, dat dateert uit 1919, werd volledig gestript. Op de tweede verdieping vestigde zich het nieuwe kantoor van Dieter Vandervelpen Architects. De industriële charme van het gebouw, met zijn ruwe zichtbeton en originele vloeren, is behouden en vormt een spannend contrast met de hedendaagse interieurelementen. Zo geven de mallen van de schuimpjes binnenkort een artistieke touch aan de foyer. Het architectenbureau maakt ook slim gebruik van deze ruimte als virtuele showroom en inspiratiebron.

Terwijl de ruimte een knipoog is naar de geschiedenis van het pand, kijkt het ook naar de toekomst. Dankzij dak- en buitengevelisolatie verbeteren de energieprestaties van het gebouw. Daarnaast zijn er nog plannen voor zonnepanelen.

Mysterieuze james bond sfeer

De blikvangers van het interieur zijn de zorgvuldig geïntegreerde kreon armaturen. kreon holon 60, in geborsteld aluminium, verlicht discreet de doorgangen en keuken. Het minimalistische design versterkt bovendien de esthetische waarde van het pand. In de vergaderzaal verzekert het kreon nuit profiel, ook in geborsteld aluminium, een gelijkmatige verlichting, ideaal voor presentaties en vergaderingen. Voor de werkplek koos Vander Velpen voor het kreon kagi profiel, dat dankzij asymmetrische optieken voor optimale werkbelichting zorgt. Buiten op het terras verbindt de kreon wabi naadloos het esthetische met het functionele. De outdoor armatuur heeft een optimaal afgeschermd optisch systeem dat het visuele comfort behoudt en de grondoppervlakken verlicht.

Trouwe partners

kreon is al voor een langere tijd partner van Dieter Vander Velpen. Vanaf de tekentafel dacht kreon mee over het ontwerp. Het gerenoveerde interieur, geïnspireerd door brutalisme, heeft veel natuurlijk daglicht. In combinatie met kwalitatieve verlichting, creëren de ruimtes een optimale werksfeer. Het vormt een essentieel onderdeel dat zowel esthetisch als functioneel harmonieert met de ruimte.

De verlichting is nauwkeurig afgestemd op technische details zoals kranen en stopcontacten. Een indrukwekkende muur fungeert als een kast vol stalen, waarbij het gepatineerde bronzen verlichtingsdetail helpt om items uit te lichten. De kast, die maandelijks nieuwe stalen tentoonstelt, is bovendien een verbindingspunt tussen de verschillende zones van het kantoor en wordt geaccentueerd door enkele kreon holon 60 armaturen.

Met een warmte van 2700k biedt de verlichting een uitnodigende gloed, uniek en onderscheidend van andere kantoren, gecombineerd met zowel hangende als vaste armaturen. Dieter was op zoek naar Belgische partners voor de inrichting van het kantoor. Een ondersteuning van het Limburgse verlichtingsmerk kreon is dus evident. De verlichting is op maat gemaakt, vaak gebaseerd op standaardmodellen maar aangepast naar de specifieke behoeften en wensen van de architect.

Vander velpen-touch in het interieur

De keuze voor dit pand lag hem in de locatie, de oppervlakte en de charme van het originele interieur. Vander Velpen koos voor een vintage-geïnspireerd interieur waarbij verschillende originele accenten zijn behouden. Het resultaat is een interieur dat het contrast tussen de industriële stijl en luxueuze aspecten benadrukt. Bronzen en roest accenten komen terug in de zitbanken, in de grote houten tafel in de kantoorruimte én in de verlichting.

Dieter Vander Velpen Architects versmelt oud en nieuw, ruw en verfijnd, historisch en modern in het nieuwe kantoorgebouw. Door de samenwerking met kreon slaagden ze erin om een ruimte te creëren die esthetiek, functionaliteit en innovatie belichaamt.

Bron: kreon
Deel dit artikel:
Onze partners