Vandriessche Architecten ontwerpt duurzaam bedrijfsgebouw voor Ekopak

Vandriessche Architecten heeft een nieuw bedrijfsgebouw voor Ekopak in Deinze ontworpen. Het cirkelvormig kantoorgebouw vormt het gezicht van het project en is ontworpen om de groei van Ekopak te ondersteunen en de duurzaamheidsvisie van het bedrijf te illustreren.

Ekopak is een bedrijf dat netonafhankelijke wateroplossingen op de markt brengt. In de industriezone De Prijkels in Deinze laat de firma een nieuw bedrijfsgebouw optrekken, bestaande uit een productiehal van 10.500 m2 en een kantoorgebouw van 5.000 m2. Vandriessche architecten nam het ontwerp op zich samen met Mouton, Van Reeth, Encon en Atelier voor Groene Ruimte voor het landschapsontwerp.

Het ontwerpteam koos ervoor om aan de zuidzijde van het terrein een grote driehoek af te snijden die als een grote groenzone wordt aangelegd naast de op te richten productiehal. Het kantoorgebouw wordt in deze groene driehoek geplaatst en richt zicht hiermee naar het fietspad. Het gebouw heeft een cirkelvormig grondplan en toont zich naar alle richtingen.
 

Aangename werkomgeving

“Het programma wordt gerealiseerd in een gevatte vorm waarbij evenveel aandacht uitgaat naar een doordachte architectuur in de specifieke context als naar het welbevinden van de mensen die er gebruik van zullen maken. Een sterke horizontale structuur en grote transparantie met veel daglicht stimuleren de wisselwerking tussen de mensen en de verschillende diensten onderling”, aldus de ontwerpers.


Duurzaam

Ekopak streeft een duurzaam gebouw na dat verder gaat dan wat voorgeschreven is in de stedenbouwkundige voorschriften. Daartoe wordt ingezet op duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen. Het bedrijfsgebouw is een knipoog naar de toekomst en omvat alles om volledig zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en waterverbruik. Onder meer de toepassing van zonnepanelen en slimme laadpalen, warmtepompen met geothermie (BEO veld) en de behandeling en recuperatie van sanitair afvalwater naast het regenwater maakt het complex energiepositief.   

Het bedrijfspand zal in gebruik genomen worden in het voorjaar van 2024. 

Deel dit artikel:
Onze partners