Vectorworks 2023 zet volledig in op optimalisatie

De vernieuwde 2023-versie van Vectorworks is beschikbaar in het Nederlands. Distributeur Design Express doet uit de doeken welke updates er komen.

Sinds eind oktober is de vernieuwde gelokaliseerde 2023-versie van CAD- en BIM-software Vectorworks beschikbaar in het Nederlands. Vectorworks legde voor 2023 de focus op het optimaliseren van de software. Design Express' - de officiële distributeur van Vectorworks - missie om ontwerpers te ondersteunen, zet kracht bij. 

Efficiëntie

“We zijn voluit gegaan voor efficiëntieverbeteringen ten dienste van ontwerpers, zodat zij op hun beurt voluit kunnen gaan voor creatieve ontwerpen”, aldus Vectorworks CEO Dr. Biplab Sarkar. Met een uitgebreid pakket nieuwe tools en tal van functieverbeteringen kunnen Vectorworks-gebruikers tal van updates verwachten in Vectorworks 2023. 

BIM VOOR ARCHITECTUUR

Vectorworks 2023 brengt belangrijke updates voor BIM-workflow. Zo is het Raam- en deurgereedschap, ontworpen door Design Express, grondig herzien. Ermee aan de slag gaan belooft makkelijker, sneller en krachtiger te zijn. Verder optimaliseert het programma het gebruik van Revit-bestanden. De nieuwe importopties geven meer flexibiliteit en de Revit-bestandsstructuur wordt beter behouden.

FUNCTIONALITEIT

Daarboven onderging ook de BCF-interface een metamorfose. Die interface werd een palet dat synchroniseert met Cloud-gebaseerde samenwerkingstools zoals BIMCollab, BIMSync, en meer. Ook aan de snelheid in je workflow is gedacht. Met de nieuwe technologie in Vectorworks 2023 worden Snedevensters tot zes keer sneller bijgewerkt op de achtergrond. Zo kan er ondertussen ongestoord aan andere taken worden gewerkt.

BIM VOOR LANDSCHAP

Vectorworks Landschap 2023 brengt nieuwe en verbeterde mogelijkheden die de kwaliteit van Vectorworks als voortrekker in de landschapsarchitectuur voor BIM onderstreept. De nieuwste versie introduceert verbeteringen op het gebied van nivellering en terreinmodellering, waardoor er een meer controle is over de contour van verhardingen. 

Door de samenwerking met Laubwerk biedt Vectorworks 2023 ook toegang tot de nieuwe, uitgebreide 3D-plantenbibliotheek voor een nauwkeurigere 3D-plantweergave, documentatie, met als bijkomend voordeel dat de bestandsgrootte onder controle blijft. Daar hoort ook het nieuwe Haaggereedschap bij, dat intuïtief werkt en een nauwkeurig resultaat levert. 

Samenwerken aan bestanden wordt eenvoudiger met de GIS- en georeferenties van Vectorworks. GIS-instellingen van referentiedocumenten worden voortaan automatisch aangepast aan die van het hoofddocument en het is mogelijk om voorkeursmethodes voor het noteren van coördinaten op te slaan.

GEBRUIKERSERVARING

Vectorworks 2023 versnelt en automatiseert je alledaagse taken. Met het nieuwe startscherm krijg je eenvoudig Vectorworks-hulp. Daar valt er in een oogwenk alle informatie over nieuwigheden, opleidingen en oefenbestanden te vinden.

Met het nieuwe gereedschap Rand op Afstand kan je elke contour nu ook op gekromde vlakken vergroten of verkleinen, en het omvat de automatische Push/Pull modus. Zo bereikt de software meer flexibiliteit in het modelleren van unieke 3D solid-objecten.

Meer NIEUWE OPTIES

Daarnaast zijn er nieuwe opties voor Shaded Rendering (voorheen OpenGL). Die tool ondersteunt vanaf nu ook omgevingsverlichting, gloed, reflecties en een onbeperkt aantal verlichtingsobjecten. Shaded Rendering is nu van betere kwaliteit waardoor het goed bijdraagt aan de visualisaties. De Redshift renderstijlen zijn niet langer beperkt tot de grafische kaart (GPU) van een computer, maar er kan nu ook gebruik gemaakt worden van de processor (CPU) voor de verwerking.

Dave Donley, directeur producttechnologie van Vectorworks, Inc: "Werken in 3D is nog nooit zo goed geweest. Nu zie je het model in high-fidelity context met belichting en materialen, allemaal in real time. Wijzigingen in geometrie, materialen en belichting zijn direct zichtbaar en de hoogwaardige rendering stelt je in staat om echt te begrijpen hoe jouw ontwerp eruit ziet. Als je eenmaal New Shaded Rendering geprobeerd hebt, wil je nooit meer terug." 

De entertainment sector profiteert mee

Tot slot onderging Vectorworks Spotlight 2023 ook tal van verbeteringen. Professionals uit de entertainment sector kunnen aan de slag met vernieuwde tools die het handmatig werk verminderen, en ze worden voorzien van nog efficiëntere workflows. 

Bron: Design Express

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage