Vektron: de evolutie van architecturale verlichting naar geïntegreerde slimme plafonds

Kreon is geëvolueerd van specialist in architecturale verlichting naar een aanbieder van slimme plafondsystemen met geïntegreerde verlichting, ventilatie en zelfs audio. Dit uitgebreide assortiment van plafonds gaat nu verder onder een eigen merknaam: vektron. Vektron ili, het nieuwste paradepaardje, is een revolutionair plafondsysteem dat een totaaloplossing biedt voor gebouwen met geavanceerde energietechnieken zoals betonkernactivering. Werner Rethy, CEO bij kreon, geeft een blik achter de schermen van het creatieve proces bij de totstandkoming van nieuwe producten en deelt zijn visie op het ontwerp.

Kreon: van architecturale verlichting naar slimme plafondsystemen

Het kreon-verhaal begon in de jaren '80, met een sterke overtuiging dat verlichting een creatief verlengstuk is van de architectuur. Die filosofie is nog steeds verweven in het DNA van het bedrijf. In de vroege jaren 2000 besloot kreon een stap verder te gaan door hun verlichtingsoplossingen te integreren in gestandaardiseerde plafondsystemen. Dit zorgde voor uniformiteit en kwaliteit, terwijl het ook een enkel aanspreekpunt bood voor bouwpartners, studiebureaus en architecten tijdens het bouwproces. ​

Werner Rethy, ingenieur en economist van opleiding en sinds 2005 CEO bij kreon, vertelt:

“Door ons geïntegreerd plafondconcept kan de architect zijn creativiteit loslaten op het plafond. En spreken zij met één partij in plaats van vele partijen, dat is veel efficiënter.”

Vektron ili: een totaaloplossing voor moderne kantoorruimtes

Vektron blijft evolueren en lanceert een nieuw plafondconcept: vektron ili. Dit plafondsysteem biedt niet alleen klimaatplafonds, maar ook oplossingen voor gebouwen met betonkernactivering. Dit dankzij de halfopen structuur die ruimte laat voor een vlotte doorstroom van lucht. Hierdoor garandeert het systeem een rendement van 94% van het thermisch vermogen van de geactiveerde betonkern erboven. Met de toevoeging van digitale technologieën zoals sensoren, bluetooth en beacons, wordt automatisering mogelijk en wordt de gebruikersbeleving en het energiebeheer geoptimaliseerd. ​

Vektron ili biedt een totaaloplossing voor kantoorruimtes en commerciële projecten. Het combineert geïntegreerde verlichting, geluidsdemping en een esthetische afwerking voor ruwe plafonds. Bovendien biedt vektron ili verschillende maten en opties voor armaturen waaronder kreon aplis 60 downlight en wallwasher, kreon holon 60 directional én noodverlichting, waardoor het een flexibele en duurzame keuze is voor moderne gebouwen.

De focus op comfort, duurzaamheid en creatieve ontwerpen maakt vektron een toonaangevende speler in de wereld van architecturale verlichting en plafondsystemen.

Vektron: een nieuwe fase

Kreon's architecturale plafondsystemen werden steeds geavanceerder, met integratie van klimaatregeling, ventilatie, akoestische isolatie en audio. Om deze divisie te onderscheiden en om internationale erkenning te krijgen voor gestandaardiseerde plafondsystemen, kreeg het de merknaam vektron. Dit geeft beter weer dat het bedrijf niet alleen verlichting biedt, maar ook totaaloplossingen voor comfortabele en duurzame plafonds.

Zo legt Van Rethy uit:

“Kreon ceiling solutions dekte naar onze mening de lading niet meer. Vandaar dat we eind 2022 de ommezwaai maakten en kozen voor vektron comfort ceilings. We bieden de eindgebruiker comfort. Zowel door kwalitatieve verlichting en verluchting, als akoestisch comfort via de klimaatplafonds.

Vektron's creatieve proces

Verschillende aspecten spelen een rol bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Een samenloop van factoren zorgden voor de geboorte van vektron ili. Zo licht Van Rethy toe: ​

“In eerste instantie zit creativiteit ingebakken in ons kreon DNA. We vertrekken steeds vanuit het architecturale karakter. Ook onze plafonds zijn een creatief verlengstuk voor de architectuur. Ten tweede luisteren we voortdurend naar de noden van de markt. Denk bijvoorbeeld aan de shift naar energieneutraliteit en het toenemend belang van comfort. Ook de focus op welzijn in de werkplek zorgt ervoor dat een totaalpakket zoals wij dat aanbieden erg gegeerd is.”

“Tot slot spelen ook de technologische ontwikkelingen een rol. De toevoeging van een digitale laag aan onze plafonds vinden we erg voor de hand liggend. Hierdoor wordt heel wat geautomatiseerd.”

Tijdloze ontwerpen met futuristische eigenschappen
Kreon ontwerpt zijn producten met het oog op een levensduur van meer dan 20 jaar en maakt ze future-proof. ​

“Het meest duurzame aan onze designs is net het tijdloze karakter. Deze producten passen we eenvoudig aan, aan nieuwe technologieën. Dat verlengt de houdbaarheidsdatum opnieuw. Het tijdloze karakter van onze producten en diensten is een troef, daarom omarmen we technologische evoluties om ze future-proof te maken, wat ineens het summum is van duurzaamheid”, benadrukt Van Rethy.

Bron: Kreon
Deel dit artikel:
Onze partners