Ventilatie met vraagsturing voor maximaal comfort

We verwachten tegenwoordig dat een woonst een goed rapport kan voorleggen. Liefst op alle mogelijke vlakken: duurzaamheid, energie-efficiëntie, innovatie en de nodige technologische hoogstandjes. Door de grotere focus op isolatie is er de laatste jaren ook meer vraag naar high-performance ventilatiesystemen. Lucht is leven. Kwalitatieve lucht is beter leven. Dat hebben ze bij Groupe Atlantic goed begrepen.

“Er is meer aandacht nodig voor dit product”, zegt Steven Poncelet, Sales Manager Ventilatie, “het verhoogt het comfort in onze huizen op verschillende manieren, maar het is nog te weinig gekend. Mensen denken nog steeds dat een ventilatiesysteem luid en duur is.” Met de nieuwste systemen is dit echt niet meer het geval. Bij vraaggestuurde ventilatie wordt de lucht ververst naargelang de behoefte in de ruimte. “De nieuwste generatie apparaten zijn alvast heel stil en zuinig.”

Hoge energie-efficiëntie, lage kost

Groupe Atlantic is een internationale industriegroep die HVAC-oplossing maakt voor verschillende markten. In België vooral met focus op warmteopwekking, verwarming, ventilatie, airconditioning voor de residentiële markt. Deze vraaggestuurde systemen ventileren enkel wanneer het nodig is, wat resulteert in een efficiënter energiegebruik. Minder warmte gaat verloren door onnodige ventilatie en het binnenklimaat van de woning verbetert aanzienlijk. “Door de actieve monitoring, met behulp van sensoren, heb je een optimale luchtverversing”, verduidelijkt Steven. “En de kosten voor installatie zijn op 10 jaar terugverdiend.” Bovenop het aangename luchtklimaat, ook nog extra financieel comfort dus.

De installatie van een ventilatiesysteem met vraagsturing kan zowel van invloed zijn op het EPC, energieprestatiecertificaat (bestaande woningen) als op het EPB, voor energieprestatie en binnenklimaat (nieuwbouw/renovatie). Bij dit laatste vraagt de bouwheer het certificaat aan voor de bepaling van zowel het E-peil (energieverbruik), het K-peil (isolatie) en de netto-energiebehoefte voor verwarming. Met een goed EPB-certificaat heb je alvast een goede troef in handen. Een performant ventilatiesysteem, met zonesturing, is daarbij cruciaal.

De meerwaarde van Groupe Atlantic

We gaan daar niet flauw over doen. Door de maturiteit van de ventilatiemarkt is Groupe Atlantic niet de enige speler die een degelijk systeem aanbiedt. Wat ze wel als meerwaarde voorleggen is de zeer uitgebreide engineering. “Onze calculatieafdeling denkt mee met de architect en/of installateur om tot een optimaal systeem te komen. Bovendien voorzien we de nodige training, zodat we zeker zijn dat onze producten op de juiste manier worden ingezet”, aldus nog Steven. Door de juiste positionering van sensoren volgens een bepaalde matrix, bepaald is in de wetgeving over vraagsturing, kan je systeem voldoen aan bepaalde regels en zo door de overheid worden beloond.

 

"In alles wat we ondernemen, staat comfort centraal: van de zorgvuldige training en ondersteuning van de installateur tot het fluisterstille gemak voor de gebruiker. Het is een investering die zichzelf binnen een decennium terugbetaalt, minder verbruikt, en tegelijkertijd het comfort op alle fronten verhoogt."
- Steven Poncelet, Sales Manager Ventilatie, Groupe Atlantic -

 

Vraagsturing: hoe werkt het?

Vraagsturing wordt gerealiseerd via een ingebouwde vochtsensor of externe CO2-bedieningssensoren, wat zorgt voor een optimale luchtkwaliteit gebaseerd op de aanwezigheid en behoeften van bewoners. Sommige systemen kunnen verder worden uitgebreid met zonesturing, inclusief dag- en nachtkleppen, voor een gerichte luchtverversing. De sterke isolerende EPP-behuizing draagt bij aan de algehele energie-efficiëntie door het verminderen van thermisch verlies. De eenvoudige filterindicatie en de constant flow motoren met automatische debietregeling zorgen dan weer voor een onderhoudsvriendelijke en efficiënte bediening. Met boven- en zijaansluitingen, een modulerende bypass en een hoog rendement tegenstroomwarmtewisselaar, maximaliseert het systeem de energieterugwinning terwijl het de impact op het milieu minimaliseert. De units zijn uitgerust met automatische vorstbeveiliging en bieden verschillende bedieningsmogelijkheden, met verschillende filters waaronder de EPM1 70% filters voor een nog fijnere luchtfiltratie.

De vraagsturing gaat in een residentiële omgeving per zone. Logisch ook dat een leefzone andere aansturing vereist dan een slaapzone. De buizen die de zones verbinden bestaan meestal al in een woning (of worden voorzien bij nieuwbouw), terwijl de installatie van het toestel zelf niet zo’n impact heeft qua grootte. Helemaal ideaal als je dit bij het ontwerp van de woning kan voorzien.

Ventilatie en kwaliteit (van leven) gaan hand in hand

Vraaggestuurde ventilatie, verrijkt met technologieën zoals vocht- en CO2-sensoren, biedt een intelligente oplossing voor moderne wooneisen, waarbij comfort, financiële besparingen, en milieubewustzijn perfect samengaan. De implementatie van ventilatiesystemen met vraagsturing, zoals geïntroduceerd door Groupe Atlantic, zorgt voor vooruitgang op het gebied van wooncomfort en duurzaamheid. Deze systemen optimaliseren het binnenklimaat door luchtverversing af te stemmen op de werkelijke behoeften, wat resulteert in zowel thermisch als akoestisch comfort. “Ook financieel worden klanten er beter van, een win-win-win dus,” aldus nog Steven Poncelet.

Benieuwd hoe ventilatie met vraagsturing in jouw project past?

Deel dit artikel:
Contacteer Groupe Atlantic Belgium
Onze partners