Verfijnde buitenverlichting met Beamer-schijnwerpers van ERCO

De lichttechniek van de efficiënte museumspots van ERCO verovert nu ook de buitenruimte met de schijnwerperfamilie Beamer New. Met de Darklight-lenzen bieden de schijnwerpers een ruime variatie met digitale regelmethoden, verwisselbare Lens Units en veel montageopties. Dankzij de lichtkwaliteit en het visuele comfort zijn ze voorbestemd voor verfijnde verlichtingstaken in de buitenruimte.

Buitenverlichting komt dankzij deze nieuwe schijnwerpers tegemoet aan behoeften op verschillende niveaus. Afzonderlijke gebieden en objecten worden door specifieke lichtvormgeving gemarkeerd. Dat kunnen sculpturen in een park zijn, net zoals markante details van een façade, maar ook in- of uitgangen. Beamer New is zowel adaptief als precies en maakt ook de bij de fijnste nuances interventies mogelijk.

Precieze lichtsystemen

Achter een ontspiegeld veiligheidsglas ligt de lensoptiek met slechts een enkel LED-lichtpunt. Deze is beschermd, zodat het vanuit vrijwel elk perspectief verblindingsvrij blijft. De lichtuittreding bevat geen strooilicht en veroorzaakt ook in de actieve toestand van de schrijnwerper een donker effect.

Momenteel benut ERCO deze lichttechniek al in de Eclipse-spotfamilie, die voor het juiste licht in musea en galerieën zorgt. Veel van de kwaliteiten van deze museumspot, maakt Beamer New ook toegankelijk voor openluchtverlichting. Vooral de ruime keuze uit verwisselbare, precieze optische Darklight-systemen voor rotatiesymmetrische lichtbundels, die zich uitstrekken van narrow spot (5°) tot extra wide flood (82°). Daarnaast zijn er nog andere praktijkgerichte lichtverdelingen, zoals oval flood (19° x 65°), oval wide flood (60° x 87°) of wallwash, die met beproefde, door ERCO ontwikkelde Spherolit-lenzentechnologie werken. Nieuw in de buitenruimte zijn de twee traploos verstelbare optische systemen: zoom spot (17° - 66°) en zoom oval (28° x 68° - 66° x 71°). Diverse lenzen en filters als toebehoren maken nog een extra fijnafstelling mogelijk.

Digitale connectiviteit

Ook voor wat betreft de digitale connectiviteit en de regeling bieden Beamer-schijnwerpers mogelijkheden voor buitenverlichting. Naast interfaces zoals DALI, biedt ERCO ook de optie aan om de schijnwerpers met Casambi Bluetooth draadloos te regelen en te configureren. Met deze gebruikersinterface kunnen de dimwaarde, kleurtemperatuur en RGBW-kleurlocatie bij alle beschikbare varianten gemakkelijk worden ingesteld. Voor iedere situatie kunt u kiezen uit afgestemde lichtparameters en deze in overeenkomstige lichtscènes programmeren. Daardoor wordt niet alleen de planning flexibeler, maar wordt ook het bedrijf efficiënter en blijven de natuurlijke hulpbronnen in grotere mate behouden. Eenmaal ingesteld, zorgen timerprogramma’s of de geïntegreerde astronomische klok voor de juiste lichtsfeer op elk tijdstip van de nacht.

Intelligente oplossingen voor behuizingen en montage

De grote flexibiliteit van de Beamer schijnwerpers, voor wat betreft het optisch systeem en de connectiviteit, gaat verder bij de montage. Ongeacht of dat op de grond, aan de façade of aan hoge masten is, kunnen de armaturen met de betreffende toebehoren altijd snel en veilig worden bevestigd. Voor de mastmontage, aan ter plaatse aanwezige G1/2-schroefdraadboringen, zijn er Beamers met overeenkomstige aansluitschroefdraad. Het uitlijnen wordt vergemakkelijkt door een schijf met schaalverdeling aan het scharnier. De amatuurknop bestaat uit 2-voudig gecoat, aluminium gietwerk, de behuizingen en de armatuur uit robuust, UV- en corrosiebestendig kunststof, waardoor de schijnwerpers ook onder ruwe omgevingsomstandigheden permanent stand houden.

Naast die tien verschillende lichtverdelingen heeft het nieuwe Beamer-schijnwerpersysteem ook twee maten: maat S met een diameter van 104mm levert een lichtstroom tot en met 1484lm bij een laag aansluitvermogen van 12,4W, maat M met een diameter van 144mm tot en met 2598lm bij een aansluitvermogen van 21,6W. De lichtkleuren zijn een andere bijzondere eigenschap van het systeem: hiervoor zijn standaard LED-modules beschikbaar in warmwit (3000K), in neutraalwit (4000K) evenals in tunable white of RGBW. Op verzoek kan de service ERCO Individual ook varianten met 3000K (CRI 97) of met 2700K, 3500K, 4000K (CRI 92) realiseren. Dit beidt klanten bovendien de mogelijkheid om de behuizing van de schrijnwerper door de keuze uit 10.000 afzonderlijke tinten perfect af te stemmen op hun architectonische context.

Bron: ERCO

Deel dit artikel:

Onze partners