Verhoog de consumptie van je eigen opgewekte zonne-energie met Niko Home Control en SMA

Ook al bekijk je het nieuws maar met één oog: het zal niemand ontgaan zijn dat er veel aan het veranderen is in de manier waarop de energiefactuur wordt berekend. Naast energie besparen, wordt ook het optimaal benutten van je eigen opgewekte zonne-energie steeds belangrijker om je energiefactuur onder controle te houden. Marktleiders Niko en SMA Solartechnology AG (SMA) slaan de handen in elkaar en bieden samen een oplossing om de energiefactuur te verlagen en zelfconsumptie te automatiseren.

We wekken allemaal samen steeds meer duurzame energie op. 2020 was een recordjaar op vlak van nieuwe zonnepaneelinstallaties in Europa. De meesten van deze installaties zijn voorzien van de zonne-energie omvormers van SMA. Om CO2-uitstoot te verminderen wordt er flink ingezet op het optimaal gebruik van dit soort duurzame energiebronnen. Hoe meer je gebruik maakt van je eigen opgewekte zonne-energie, hoe minder je aangewezen bent op het elektriciteitsnet en hoe lager de energiefactuur dus zal uitvallen. 

\"We zijn dan ook heel erg blij met deze samenwerking tussen SMA en Niko”, zegt Jan van Laethem, Managing Director at SMA Benelux. “De combinatie van de inzichten van SMA en de intelligentie van Niko Home Control maakt het mogelijk om zelfconsumptie (ook wel eigenverbruik genoemd) te automatiseren.”

Koppelen

Door het koppelen van de draadloze slimme hub van Niko Home Control aan zowel de digitale meter als de SMA Sunny Boy en Sunny Tripower omvormers, krijg je inzicht in je totale energieverbruik, de productie van je zonnepanelen en je zelfconsumptie. Per gewenste tijdsperiode kan je op die manier zien hoeveel je zonnepanelen hebben opgewekt, hoeveel daarvan naar het net is geïnjecteerd en hoeveel je direct zelf hebt verbruikt.

“Via de Niko Home app weet je dus meteen op welke momenten je het beste je vaatwasser start of je elektrische auto kan opladen\", zegt Bart Van Remortel, Product Manager bij Niko. “Daarnaast stuurt het slimme systeem een energiemelding wanneer er sprake is van extreem hoog energieverbruik of van injectie van zonne-energie naar het net.”

Automatische zelfconsumptie

Wil je liever dat dit automatisch gebeurt? Dat kan gemakkelijk door de draadloze slimme hub van Niko Home Control uit te breiden met geconnecteerde stopcontacten of slimme stekkers. Door middel van de solar mode functionaliteit worden je apparaten automatisch gestart op het moment dat er sprake is van injectie naar het net. Zo maak je optimaal gebruik van je eigen zonne-energie, zonder dat je er zelf aan moet denken.

Om gebruik te kunnen maken van deze oplossing heb je een digitale meter, de draadloze slimme hub van Niko Home Control en een compatibele SMA Sunny Boy of SMA Sunny Tripower omvormer nodig. Kijk voor de compatibele omvormers op niko.eu/partners-energy De draadloze slimme hub en eventuele uitbreidingen zoals slimme stekkers, geconnecteerde stopcontacten, detectoren, schakelaars of dimmers zijn verkrijgbaar bij je installateur, elektrospeciaalzaak of online webshop.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage