Verhuurbedrijf van bouwmachines krijgt met iconisch rond gebouw atypische oase in industriële omgeving (DEMO Architecten)

© DEMO Architecten
© DEMO Architecten
© DEMO Architecten
© DEMO Architecten
© DEMO Architecten
© DEMO Architecten
© DEMO Architecten

Wanneer je over de E17 in de buurt van Waregem rijdt, springt het imposante gebouw van TVH Equipment onmiddellijk in het oog. Het gebouw heeft een opvallende ronde vorm, wat wellicht doet vermoeden dat esthetische overwegingen de drijvende kracht waren achter het ontwerp. Maar schijn bedriegt. “Het bouwprogramma was behoorlijk functioneel. En hetzelfde geldt voor de vorm”,  aldus Levi Deryckere, architect en bestuurder van DEMO Architecten.

Het bedrijf TVH Equipment is gespecialiseerd in de verkoop, verhuur en het onderhoud van hoogwerkers, verreikers, heftrucks en grondverzetmachines. Voor het repareren en onderhouden van deze grote en hoge machines zijn aanzienlijke werkplaatsen nodig in het gebouw, in totaal 40 stuks. Daarnaast moest DEMO Architecten ook ruimte creëren voor de nodige ondersteunende functies en heel wat extra kantoorruimte voor administratie en de ICT-afdeling.

De beslissing voor de ronde vorm is uiteindelijk genomen vanwege de praktische overwegingen, vertelt Levi Deryckere: “De werkplaatsen zijn strategisch rondom het centrale magazijn geplaatst om onnodig lange loopafstanden te voorkomen. Als we de werkplaatsen naast elkaar hadden geplaatst, zouden de afstanden te groot zijn geweest.”

 

Centraal magazijn

Het bouwterrein is ruim 52.000m2 en moet veel parkeerruimte bieden om de huurvloot te stallen en de logistiek te organiseren. Na de nodige analyses en een intens voorontwerpproces kwam DEMO Architecten uiteindelijk met het idee om de werkplaatsen rond een centraal magazijn te organiseren. Het ronde gebouw was geboren.

Dit concept, met een diameter van ruim 90m, resulteert in een ontzettend compact gebouw met voor iedere technieker dezelfde korte looplijnen. Bovendien helpt het gebouw ook voor een betere kennisoverdracht op de werkvloer. De rolbruggen lopen ook mooi mee in dit ronde concept.

 

Oase

Daarnaast werd het gebouw vrij centraal op de site ingeplant en organiseert het de omgeving als rondpunt. Voor alle medewerkers werd parkeerruimte onder het gebouw voorzien door het gebouw volledig te onderkelderen. De administratieve functies bij de werkplaatsen kregen hun plaats op de eerste verdieping met enerzijds zicht op de werkplaatsen en aan de andere zijde zicht op de binnentuin.

Bovenop de werkplaatsen voorzag de ontwerper een volledige kantoorverdieping met terrassen op de binnenzijde en trappen die uitgeven op de binnentuin. Samen vormen ze als het ware een oase in deze industriële omgeving.

 

Zonwering

De buitengevel van deze kantoorlaag werd voorzien van een structurele gevel samengesteld uit een dubbele laag aluminiumlamellen. Als twee in elkaar geschoven hyperbolides vormen ze de perfecte ruitvormige zonwering. De ‘kroon op het werk’, met densere mazen aan de oost-, zuid- en westgevel, en meer open mazen aan de noordzijde.

Naast de functionele aard van deze dubbele gevel, vormt het ook een mooi atypisch gevelbeeld in de industriële omgeving. Het zal mee bijdragen aan de iconische status van het gebouw, dat nu al een nieuwe landmark is aan de skyline van Waregem.

Bron: DEMO Architecten & KUBUS
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners