Verticaliteit en reflectie definiëren interieur WKA Penthouse (Bruno Spaas Architectuur)

In 2018 ontdekte architect Bruno Spaas een ruimte op de bovenste verdieping van een torengebouw in Antwerpen van de Zwitserse architecten Diener & Diener. Met zijn pas opgerichte architectenbureau startte hij een project dat kon dienen als een toekomstig visitekaartje. Spaas was niet van plan er zelf te gaan wonen en wilde het penthouse aanvankelijk verkopen. Bij de oplevering besefte hij echter wat een unieke woning het voor hem en zijn gezin zou kunnen worden.

Spaas maakte een eigentijdse strakke interieurindeling met passende materialen en op maat gemaakte meubels. De gehele vloer van 350 m² is gemaakt van stukken lokale lichtbruine natuursteen, terwijl verschillende glazen oppervlakken het stadsbeeld weerspiegelen. Een onmiddellijk panoramisch uitzicht ontvouwt zich bij binnenkomst in het appartement dankzij een groot raam van vloer tot plafond recht tegenover de deur. Vervormingsvrije geharde spiegels en hoogglans gelakte oppervlakken op kasten, schuifdeuren en scheidingswanden komen overal in het ontwerp terug en verkennen de begrippen ruimte, reflectie en perspectief.

 

Verticaliteit

Het team van Bruno Spaas Architectuur realiseerde een flexibel en open plan, dat zorgt voor een vrije circulatie door de ruimte, met enkel deuren om te verdelen en te zorgen voor privacy wanneer dat nodig is. Samen met de opbergoplossingen en functionele ruimtes zoals de voorraadkamer en bijkeuken, onthullen het planontwerp en de indeling een grondig begrip van ‘flow’ en dagelijks gebruik. Verticaliteit bepaalt de algemene esthetiek van het project, met de rechte lineaire details van het ingebouwde en vrijstaande meubilair.

 

Kleurenpalet

De bank in de foyer en de keukeneilanden, samen met sanitaire elementen zoals wastafels en het bad in de hoofdbadkamer zijn op maat gemaakte stukken met dezelfde visuele expressie, opgebouwd uit stroken lokaal geproduceerd Belgisch terrazzo. Hun verschillende kenmerken komen terug in het geschilderde houtwerk, waardoor een gemeenschappelijke taal ontstaat en de verticaliteit van de toren wordt benadrukt. De lichtbruine steen op de vloer zet de kleurentoon voor de rest van het appartement, maar blauw- en groentinten springen er verrassend uit bij het openen van laden en kasten.

Bron: Designboom | Ark Journal
Deel dit artikel:
Onze partners