Dezeen Awards 2023: ontdek alle Belgische projecten op de longlist

Gare Maritime, Brussel (Neutelings Riedijk Architects)
Kindercampus Theodoor, Jette (Cuypers & Q Architecten)
Huis S-L, Gent (Graux & Baeyens Architecten)
Villa VD, Waasmunster (Britsom Philips Architects)
Top-Up woning, Gent (Studio Haan)
BEEV, Beerse (ISM Architecten)
WKA Penthouse, Antwerpen (Bruno Spaas Architectuur)
Brugge Diptych (Jon Lott / Para Project)

De Britse design- en architectuurwebsite Dezeen heeft de projecten bekendgemaakt die op de longlist staan voor de Dezeen Awards 2023. De projecten – 235 in totaal – zijn gemaakt door ontwerpbureaus uit 36 verschillende landen, waaronder ook ons land. Hieronder vind je een overzicht van alle genomineerde Belgische projecten.

Categorie ‘mixed-use project’: Gare Maritime, Brussel (Neutelings Riedijk Architects)

Gare Maritime is een voorbeeld van de nieuwbouwintegratie van gemengd gebruik en duurzaamheid onder het gerestaureerde dak van het monumentale, ooit grootste goederenstation van Europa. Door bedrijven en winkels rond een openbare evenementenruimte te situeren, ontstaat er een synergie binnen een bloeiende 'overdekte stad waar het nooit regent'. Het innovatieve ontwerp van Neutelings Riedijk Architects laat het grootste CLT-project van Europa zien, terwijl het tegelijkertijd ultramoderne energieneutraliteit bereikt. Door ruime openbare ruimten en een netwerk van straten, pleinen en tuinen te integreren, verbetert Gare Maritime de leefbaarheid van de stad. Dit dynamische project voor gemengd gebruik bevordert een levendige gemeenschap, revitaliseert het gebied en biedt een unieke ervaring voor gebruikers en bezoekers.

 

Categorie ‘sustainable building’: Kindercampus Theodoor, Jette (Cuypers & Q Architecten)

Kindercampus Theodoor van Cuypers & Q Architecten is een nieuwbouwproject ingebed in de bestaande helling van de site op de VUB-campus naast het Laarbeekbos, een beschermd NATURA 2000-gebied. De kindercampus geeft een nieuw kader aan verschillende doelgroepen omdat het onderdak biedt aan een kinderdagverblijf voor 150 kinderen, een kleuter- en lagere school voor 240 kinderen, scoutsruimtes voor Brussels Open Scouting, kantoren voor Huis van het Kind met gebruiksruimtes voor Kind & Gezin en kantoren voor het CAW. Het project is daarmee een levendige campus die de natuurbeleving van kinderen vergroot en open staat voor de buurt.

 

Categorie ‘house renovation’: Huis S-L, Gent (Graux & Baeyens Architecten)

Dit project betreft de renovatie van een bestaande gezinswoning in het centrum van Gent. "Om het gevraagde programma te realiseren, was het nodig om de beschikbare ruimte te verdubbelen", aldus Graux & Baeyens Architecten. Een extra verdieping bovenop de bestaande bungalow bleek daarom het meest geschikte economische en ecologische antwoord. "De oplossing lag in de bouwmethode. Omdat we de bestaande muren en funderingen wilden hergebruiken, werd de bovenbouw in een vederlicht houtskelet gebouwd," voegt Graux & Baeyens Architecten toe. De houten constructie maakte het mogelijk om een kleine overkapping rond het huis te creëren, zodat er over de vier gevels buitenruimtes ontstaan om van de tuin en de omgeving te genieten.

 

Categorie ‘house renovation’: Villa VD, Waasmunster (Britsom Philips Architects)

Dit project is de verbouwing en uitbreiding van een bescheiden huis met een zadeldak, gelegen op een perfect georiënteerd perceel op een open plek in de bossen van Waasmunster. "Het belangrijkste concept voor de verbouwing was om het zadeldak aan beide zijden van het bestaande volume te verlengen," aldus Britsom Philips Architects. Een identiek dwarsvolume met een zadeldak werd ook haaks op dit langsvolume gebouwd. Door het huis naar de vier zijden te openen, ontstond een kruisvormige plattegrond met nieuwe zonering op het perceel - maar ook nieuwe interne relaties in het huis.

 

Categorie ‘house extension’: Top-Up woning, Gent (Studio Haan)

"De bestaande en vervallen hoekwoning in een levendige buurt van Gent werd volledig gestript en in plaats van het oude, schuine dak werd een volwaardige derde verdieping in CLT gebouwd om de kinderruimtes te huisvesten," aldus Studio Haan. Dit huis is voor een gezin van vijf met een woonoppervlak van 132 vierkante meter dat drie verdiepingen beslaat - wat resulteert in een verticale manier van wonen. Dit zorgt ervoor dat elke verdieping volop kan genieten van een prachtig uitzicht en voldoende daglicht, maar het biedt de familie ook de gelegenheid om van elkaars gezelschap te genieten - of zich terug te trekken op hun eigen privéplek.

 

Categorie ‘house extension’: BEEV, Beerse (ISM Architecten)

Dit project is een renovatie en uitbreiding van een modernistische gelijkvloerse woning van architect Paul Neefs, een Belgische architect uit de jaren 1960. "We zijn op zoek gegaan naar manieren om de functionaliteit, energie-efficiëntie en het comfort van het bestaande gebouw te verbeteren en tegelijkertijd de historische en culturele betekenis ervan te behouden", aldus ISM Architecten. De uitgesproken grafische elementen van het oorspronkelijke plan, de twee cirkelsegmenten, vormden de basis voor de nieuwe indeling en uitbreiding. Door de zorg, het vakmanschap en de innovatieve ontwerpoplossingen die tijdens het renovatieproces zijn toegepast, is dit moderne icoon getransformeerd in een eigentijdse ruimte die de bewoners jarenlang van dienst zal zijn.

 

Categorie ‘home interior’: WKA Penthouse, Antwerpen (Bruno Spaas Architectuur)

Gelegen op de bovenste verdieping van een torengebouw van Diener & Diener Architecten en met een interieur ontworpen door Bruno Spaas Architectuur, is het 350 vierkante meter grote penthouse ontworpen met een labyrintische plattegrond zonder doodlopende straatjes. Als je de voordeur binnenkomt, heb je meteen een panoramisch uitzicht over de stad Antwerpen. Vervormingsvrije getemperde spiegels en hoogglanzend geschilderde oppervlakken zijn terugkerend in het appartement en spelen met het gevoel van ruimte en reflectie. Verticaliteit is gebruikt als een algemeen esthetisch thema in de detaillering en kenmerken van het op maat gemaakte meubilair.

 

Categorie ‘installation design’: Brugge Diptych (Jon Lott / Para Project)

Jon Lott / Para Project voltooide het Brugge Diptych, een tijdelijk paviljoen voor de Triënnale van Brugge in 2021 in België. Het Diptiek diende als evenementenruimte voor de programmering van de Triënnale, waarbij kwesties rond stedelijk trauma aan bod kwamen.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners