Vilten plafondsysteem HeartFelt® combineert esthetische en functionele kwaliteiten

Het modulaire vilten plafondsysteem  HeartFelt® van Hunter Douglas Architectural werd sinds de introductie in 2017 succesvol toegepast in zeer uiteenlopende projecten. Met dit modulair lineair plafondsysteem geeft Hunter Douglas architecten, installateurs en gebouweigenaren een geavanceerd systeem in handen om de akoestiek in elke ruimte nauwgezet te regisseren. DPG Media, de moederholding van onder meer de commerciële tv-zenders VTM en Q2, koos voor de nieuwe studio van radiozender Joe ook voor HeartFelt®. Met haar unieke geluidsabsorberende performantie beantwoordt het vilten plafondsysteem immers aan de bijzonder hoge akoestische eisen voor een radiostudio.

De vilten panelen van HeartFelt® zijn leverbaar met een hoogte van 55 millimeter (40B x 55H mm) in vijf tinten grijs, van off-white tot antraciet, en vijf aardetinten. De dragers van het modulaire systeem zijn leverbaar in twee kleuren (metallic en gecoat zwart) en 16 verschillende moduulmaten, variërend van 50 tot 200 millimeter (was 100 millimeter), steeds met een tussenstap van 10 millimeter.

Door te variëren in de afstand tussen de panelen, de hoogte van de panelen en de locatie van het plafondsysteem in de ruimte, kan het plafond een serieuze rol gaan spelen binnen het totale interieurdesign. In 2017 won het vilten plafondsysteem van Hunter Douglas de prestigieuze Red Dot Award in de categorie ‘Product Design’.

 

Akoestiek beheersen

De akoestische eigenschappen van HeartFelt® zijn bovengemiddeld. Bij een gesloten plafond is de akoestische waarde van het product 0,9, aflopend naar 0,7 bij een plafond met 20% openheid en 0,4 bij 60% openheid. Met het modulaire plafondsysteem  kunnen architecten, installateurs en gebouweigenaren de akoestiek in elke ruimte nauwgezet beheersen.

De voegbreedte van de panelen en de hoogte waarop het plafondsysteem wordt afgehangen, bepaalt hoe het geluid zich door de ruimte beweegt. HeartFelt® is daarnaast onderhoudsvriendelijk - het is stof- en vuilbestendig – en de impact van het materiaal op het binnenklimaat is zeer gering: VOC uitstoot klasse A+, M1.

 

Case study: DPG Media

Na 10 jaar was de Joe radiostudio van DPG Media aan vernieuwing toe. Uitgerust met state of the art technologie is de nieuwe studio klaar voor toekomstige uitdagingen op vlak van digitalisering. Om de huiselijke en vrolijke sfeer te versterken zocht DPG Media een plafondsysteem dat afwijkt van de typische plafonds voor kantoren met een eerder koele en steriele uitstraling.

"Voorheen was een radiostudio een gesloten ruimte met akoestische wanden waarin de DJ’s afgezonderd in een donkere ruimte hun werk deden. In de hedendaagse radiostudio’s draait alles rond beleving en samenwerking. De inrichting van de nieuwe Joe studio is daar op aangepast met open ruimtes, veel licht en veel glas. Het lamellen effect van de vilten panelen in grijstinten versterken het speelse en luchtige karakter van onze nieuwe studio", aldus Stijn Van den Acker, Facilities manager DPG Media.

Het vilten plafondsysteem creëert niet alleen een warme en huiselijke sfeer. Met een bovengemiddelde performantie op gebied van geluidsabsorptie beantwoordt HeartFelt® ook aan de hoge akoestische eisen voor een radiostudio. Een extra troef is de ruimte tussen de vilten lamellen die toelaat om luchtventilatiebuizen onzichtbaar boven het plafond te verwerken.

"HeartFelt®  leek ons meteen de meest geschikte oplossing voor de radiostudio van Joe. Dit plafondsysteem combineert esthetische en functionele kwaliteiten en onderscheidt zich van de bestaande lineaire plafondsystemen die meestal van metaal – vaak aluminium zijn. Het nadeel van metalen plafonds is dat ze sterk licht én geluid reflecteren. Vilt biedt hier een organische oplossing voor: het “breekt” licht op zo’n manier dat er een mooie, natuurlijke kleur ontstaat. Tegelijkertijd is vilt van nature een geluidsabsorberend materiaal. Dat maakt het veel eenvoudiger om een goede gebouwakoestiek te realiseren", aldus Linda De Ridder, sales engineer bij Hunter Douglas.  

Deel dit artikel:
Onze partners