Vitra en Eames: een bijzondere relatie tot leven gebracht in een boek en Vitra Session

Het oeuvre van het Amerikaanse ontwerperspaar Charles en Ray Eames is een veelzijdige symfonie van architectuur, interieurontwerp, beeldende kunst, film, en meer. Vitra, als de enige erkende fabrikant van Eames-meubels in Europa en het Midden-Oosten, deelt in dit artistieke avontuur dat al decennialang de wereld van design beïnvloedt. Deze langdurige relatie levert vandaag een boek en een Vitra Session op. 

Het Levensverhaal van Charles en Ray Eames

Geboren in 1907 in St. Louis, Missouri, was Charles Eames een architect die de aandacht trok van Eliel Saarinen. In 1938 bood Saarinen hem een studiebeurs aan de Cranbrook Academy of Art in Michigan aan. Hier ontmoette Charles zijn toekomstige vrouw, Ray, een getalenteerde schilderes. In 1941 trouwden ze en begonnen in Los Angeles te experimenteren met meubelontwerp, met als hoogtepunt het iconische Eames House in 1949.

Hun innovatieve benadering van multiplex en design trok de aandacht van Herman Miller, wat leidde tot de productie van Eames-meubels vanaf 1946. In 1957 bracht Vitra deze ontwerpen naar Europa en het Midden-Oosten. Charles en Ray geloofden er niet in te innoveren om te innoveren, maar probeerden echte behoeften te onderzoeken en goede oplossingen te vinden via een proces van trial-and-error. Als gevolg daarvan hebben hun producten veel op vormen gebaseerde ontwerpen overleefd, die vervagen zodra de volgende nieuwe trend opduikt. De les van het echtpaar Eames in levensduur vormt de hoeksteen van Vitra’s benadering op het vlak van duurzaamheid en biedt belangrijke richtlijnen en stabiliteit in een veranderende moderne wereld.

Na het overlijden van Charles (1978) en Ray (1988) blijft Vitra trouw aan hun erfenis. De vraag "Wat zouden Charles en Ray zeggen?" blijft de leidraad voor Vitra's ontwerpbeslissingen. Het Vitra Design Museum eert dit invloedrijke duo met het retrospectief 'An Eames Celebration', een ode aan hun tijdloze bijdrage aan design. Vandaag eert Vitra het duo opnieuw met een boek en Vitra Session.

Vitra en EAMES boek

Dit boek beschrijft de bijzondere relatie tussen Vitra en het echtpaar Eames en presenteert ontwerpen die Vitra vanaf de jaren 1950 tot vandaag heeft gerealiseerd. Daarbij worden ook thema's zoals authenticiteit en archiefbezit onder de loep genomen. Vitra bracht het zowel in het Engels als Duits op de markt. 

VITRA SESSION

Bovenop het boek, stelt Vitra een Vitra Session beschikbaar. Deze Vitra Session vertelt het gezamenlijke verhaal van het ontwerpersechtpaar Charles en Ray Eames en de meubelfabrikant Vitra, opgericht door de familie Fehlbaum in 1950, en legt de nadruk op deze speciale relatie die drie generaties overspant.

De iconische Eames-ontwerpen zijn vandaag relevanter dan ooit en weerspiegelen het systemische denken van het koppel en focus op een economisch gebruik van materialen en productietechnieken. Charles en Ray geloofden er niet in te innoveren om te innoveren, maar probeerden echte behoeften te onderzoeken en goede oplossingen te vinden via een proces van trial-and-error. Als gevolg daarvan hebben hun producten veel op vormen gebaseerde ontwerpen overleefd, die vervagen zodra de volgende nieuwe trend opduikt. De les van het echtpaar Eames in levensduur vormt de hoeksteen van Vitra’s benadering op het vlak van duurzaamheid en biedt belangrijke richtlijnen en stabiliteit in een veranderende moderne wereld.

Bron: Vitra
Deel dit artikel:

Onze partners