Vitra ging voor Suita-reeks opnieuw in zee met Antonio Citterio

Vorige week nodigde Vitra de architectuur- en designpers uit in de showroom in Diegem om kennis te maken met de nieuwe Home collectie. Vitra verwacht bijzonder veel van de Suita-reeks waarvoor het opnieuw samenwerkte met Antonio Citterio. Verder stelde het ook de nieuwe stoel HAL van Jasper Morrison voor.
Vorige week nodigde Vitra de architectuur- en designpers uit in de showroom in Diegem om kennis te maken met de nieuwe Home collectie. Vitra verwacht bijzonder veel van de Suita-reeks waarvoor het opnieuw samenwerkte met Antonio Citterio. Verder stelde het ook de nieuwe stoel HAL van Jasper Morrison voor.

Het is algemeen geweten dat weinig bedrijven zo’n nauwe contacten onderhouden met de top van de wereldarchitectuur als Vitra. Wie al ooit in Weil-am-Rhein geweest  is, zal dit beamen. Op de Vitra-site bevindt zich het allereerste gebouw van Zaha Hadid, het eerste Europese project van Frank o’ Gehry, de Vitra Campus van Tadao Ando en sinds vorig jaar ook het Vitra Haus van Herzog en De Meuron. CEO Remy Schepens wist te vertellen dat deze nieuwste realisatie op de Vitra-site sinds maart 2010 al goed was voor meer dan 380.000 unieke bezoekers.


SUITA - Antonio Citterio


Ook voor het ontwerp van nieuwe collecties gaat Vitra steevast in zee met grote of veelbelovende namen. Een naam die vaak terugkomt is deze van Antonio Citterio. In de loop van de 25-jarige samenwerking ontstonden er tal van bureau- en bezoekersstoelen, wachtkamerzetels en bureausystemen die telkens opnieuw grenzen verleggen.
Suita betekent een nieuw hoofdstuk in de samenwerking tussen de Zwitserse meubelmaker en de Italiaanse designer uit Milaan. Voor het eerst gaat het om een meubel voor de woonkamer: een moderne zetelcollectie die de typische handtekening van Citterio draagt.

Suita werd ontworpen als klassieke zetelcollectie waarvan de afzonderlijke stukken naar believen met elkaar gecombineerd kunnen worden en, dankzij hun discreet design, gemakkelijk in bestaande wooncollages geïntegreerd kunnen worden. De collectie omvat een 2-zitter en een 3-zitter, en een chaise longue in verschillende uitvoeringen, maar daarnaast ook een daybed, twee gestoffeerde platformen, een ottoman en een club armchair.

Tot de bijzonderheden van Suita behoren de optioneel verkrijgbare, verhoogde hoofdsteunen voor zetels en chaises longues, alsook de legplanken die op de achterkant van de zetels kunnen worden gemonteerd. Dankzij de talrijke varianten van Suita kan worden voldaan aan nagenoeg alle inrichtingsbehoeften in de woonkamer, ongeacht de ruimtelijke situatie.

Deze eigenschap, die vooral in stedelijke woonsituaties een vereiste is, heeft de zetelcollectie te danken aan haar compactheid. Hoogwaardigheid op het gebied van compressie luidt hier het motto. De beoogde ruimte-efficiëntie is gerealiseerd door de slanke constructie van de corpus, waarbij de met gordels bespannen stalen constructie met vormschuim wordt ommanteld en naar keuze met stof of leder wordt bekleed. De zit- en rugkussens zorgen voor een hoge mate aan comfort.


    


Het lichte en elegante uiterlijk van de Suita -collectie, berust in wezen op het zichtbaar gelaten onderstel waarop de corpus bijna lijkt te zweven. De brugachtig gevormde voeten uit gegoten aluminium (naar keuze in gepolijst aluminium, wit of zwart) zijn niet alleen een belangrijk vormkenmerk van deze meubelgroep. Hun concrete uitwerking met de typische, afgeronde randen is tevens een eerbetoon aan het Amerikaanse midcentury-design van Eames, Nelson en Girard.

Bij de ontwikkeling van Suita werd ernaar gestreefd om ook op compacte oppervlakken een optimaal zitcomfort mogelijk te maken. Om aan de meest uiteenlopende klantenwensen op het vlak van comfort te voldoen, werden er twee uitvoeringslijnen uitgewerkt:

Suita Classic onderscheidt zich door een iets hardere bekleding van de zit- en rugkussens. Met de grote rechthoekige rugkussens heeft de zetel een wat formelere uitstraling en kan hij met de hardere kussens ook in een kantooromgeving worden gebruikt.

Suita Casual daarentegen is met zijn superzachte kussens specifiek gericht op het gebruik in de privésfeer en is uitgerust met hoekige kussens in verschillende formaten voor de zetel en de chaise longue. Voor de selectie van motieven voor de kussens werd gewerkt met traditionele patronen en stofontwerpen uit Graubünden van Alexander Girard. 


Els Huygens (Vitra) sprak met Architectura over de Suita


HAL – Jasper Morrison

Behalve van de Suita-reeks verwacht Vitra ook veel van de nieuwe HAL-stoel van Jasper Morrison. De nieuwe stoel HAL die Jasper Morrison ontwierp en samen met Vitra tot een serieproduct ontwikkelde, werd van bij de start bedacht als een universeel inzetbare stoel, die op een overtuigende manier aan talrijke behoeften tegemoet komt. Om die veeleisende opdracht tot een goed einde te brengen, is er onder de hedendaagse ontwerpers nauwelijks iemand beter geplaatst dan Jasper Morrison. Hij combineert immers ervaring en creatieve rijpheid met een ontwerpfilosofie die geen formele extravagantie, maar wel de wensen van de gebruiker en de dagelijkse functionaliteit centraal stelt.
"Super Normal" is de titel van een tentoonstelling waarop Jasper Morrison en de Japanse ontwerper Naoto Fukasawa in 2007 een reeks van hun typische designoplossingen voorstelden.
HAL geeft een nieuwe interpretatie aan de klassieke schaalstoel. Een zitschaal uit één stuk wordt gecombineerd met een onderstel dat zowel visueel als constructief een afzonderlijk onderdeel vormt. Het centrale en onveranderlijke element van het ontwerp is de uit kunststof vervaardigde, zeer zorgvuldig vormgegeven zitschaal. Opmerkelijk rechtlijnig en toch aangepast aan de lichaamsvorm, zorgt de zitschaal voor veel comfort en een dynamische zithouding die zowel het traditioneel recht zitten als het zijwaarts of schrijlings zitten toelaat. Dankzij het vuilafstotende oppervlak kan de stoel ook buiten worden gebruikt.
De duidelijke visuele stijl en de vormelijke eenvoud van deze schaal die in talrijke kleurvarianten verkrijgbaar is, draagt in hoge mate bij tot de vele toepassingsmogelijkheden van de stoel. Afhankelijk van de smaak en de bedoeling kan de schaal met verschillende onderstellen worden gecombineerd. Naast twee stapelbare varianten met onderstellen uit stalen buizen is er onder meer een versie met houten poten (eik) die de stoel een warme en eerder huiselijke toets geeft. De serie die stapsgewijs wordt aangevuld, omvat ook nog een schommelstoel en een barstoel.

Passend bij de stijl van de stoelen ontwierp Jasper Morrison de HAL Table die kan worden uitgerust met ronde of hoekige tafelbladen. Naar wens kan ook deze stevige, stapelbare tafel met verschillende onderstellen worden gecombineerd.Video over het Vitra Hause van Herzog en de Meuron


Deel dit artikel:
Contacteer Vitra Belgium
Onze partners