Vlaamse Regering start nieuwe zoektocht naar bouwteam M HKA

Er komt dan toch een nieuw gebouw voor het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). De Vlaamse Regering maakte bekend dat het 130 miljoen euro vrijmaakt voor het project. De architectuurwedstrijd die in de lente van 2020 werd georganiseerd via de Open Oproep, werd toen afgeblazen omdat de jury geen consensus kon bereiken. Caruso St John Architects werd verkozen door de vakjury, terwijl andere instanties meer voelden voor het bekende Japanse bureau Sanaa, dat een meer beeldbepalend ontwerp had voorgesteld.

Na vijf jaar van voorbereidingen en onzekerheid over de toekomst van het project, heeft de Vlaamse Regering nu besloten om toch door te gaan met de bouw van het nieuwe M HKA-gebouw op de locatie van het voormalige Hof van Beroep aan de Waalse Kaai in Antwerpen-Zuid, wat centraal ligt op de as van het nieuwe Zuidpark. Het budget is opgetrokken naar 130 miljoen euro, wat 30 miljoen euro hoger is dan het vorige budget. Het museum heeft zijn ambities voor een toekomstig museum aangescherpt en heeft lering getrokken uit de vorige architectuurwedstrijd, terwijl de overheid het budget heeft verhoogd vanwege de stijgende bouwkosten.

De aanduiding van een nieuwe architect zal gebeuren onder toezicht van de Vlaamse Bouwmeester, maar niet via een Open Oproep. Het project zal tot stand komen via een bouwteam, dat een projectgebonden samenwerking is tussen de aanbestedende overheid, het uitverkoren ontwerpteam en de uitvoerende aannemer. Het nieuwe M HKA-gebouw zal dus een realiteit worden, al is het nog niet duidelijk wanneer. Maar de eerste stap, een nieuwe zoektocht naar het ontwerpteam, is in elk geval gezet.

Bron: De Standaard
Deel dit artikel:
Onze partners