Voormalig tuincentrum in Aalst wordt duurzame woonwijk (PRISMA architecten)

Het voormalig tuincentrum Van Gucht langs de Zeebergkaai in Aalst krijgt een volledig nieuw leven. Waar je vroeger terecht kon voor een groot aanbod aan tuinartikelen, kan je binnenkort duurzaam wonen in één van de 52 nieuwbouwwoningen – en appartementen die Groep Huyzentruyt zal ontwikkelen. De volledige site wordt gesaneerd en onthard. De projectontwikkelaar onderzoekt verder nog de mogelijkheden om het project aan te sluiten op het warmtenet. Voor het ontwerp ging de ontwikkelaar in zee met PRISMA architecten

De familie Van Gucht verhuisde in 1969 van de Ridderstraat naar de Zeebergkaai, zo’n 1,7 kilometer verderop. Daar vestigde de firma zich in de gebouwen van Redt-u-zelven, een grote landbouwcoöperatieve in granen uit de jaren ’20. De firma was in de ruime regio van en rond Aalst bekend om zijn eigen productie van granen en zaden. Omdat de omgeving van de Zeebergkaai de laatste jaren steeds meer evolueerde in een woonzone, besliste de familie Van Gucht om het tuincentrum definitief te sluiten. Sinds 1 januari van dit jaar stond het gebouw leeg.

Gronden saneren en ontharden

Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt uit Waregem toonde meteen veel interesse om de gronden van Van Gucht aan de Zeebergkaai, De Vilanderstraat en Alfred Nichelsstraat een nieuw leven te geven. Ze dienden begin vorig jaar een aanvraag voor een vergunning voor een duurzame reconversie in. De stad Aalst keurde die omgevingsvergunning voor een project dat bestaat uit drie delen met in totaal 52 nieuwbouwwoningen, een ondergrondse parking, kantoorruimte en een binnentuin daarop goed. De afbraakwerken zijn eerder deze maand gestart.

“Na tientallen jaren van handel en industrie is het belangrijk om de gronden te saneren. Momenteel is het terrein nagenoeg volledig verhard, omdat het grotendeels staat volgebouwd met oude loodsen, opslagplaatsen en parkeerplaatsen. Wij zullen het hele terrein ontharden, zodat tussen de appartementen en woningen een grote binnentuin kan komen die als groene long zal fungeren. Dankzij die publiek toegankelijke tuin zal het regenwater ook goed kunnen infiltreren in de grond", aldus Kaat Decock, directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt. 

 

Drie volumes

Het project kan betreden worden via drie straten. Elke toegang ademt een andere sfeer uit. Bij elk gebouw werd geopteerd voor een verschil in volume binnen een samenhangend geheel. Zo is er aan de zijde van de N9 gekozen voor een massief volume van vier bouwlagen hoog, aan de zijde van de Vilanderstraat is het volume lichter met terrassen en passerellen om aan de zijde van de Dender een dansend Denderfront te bekomen. De achtergevel van elk blok kijkt uit op de open gemeenschappelijke tuin. Een ondergrondse parking zal plaats bieden aan 90 voertuigen. Door een grote variëteit aan woningtypes te voorzien wordt het mogelijk gemaakt om aan ieders smaak en budget een aangename woonbeleving te bekomen.

 

Beeldbepalend industrieel verleden

Door de restauratie van een deel van de oude gevel zal ook de link met het verleden nog duidelijk zichtbaar zijn in het straatbeeld. "Het industrieel verleden van de site is beeldbepalend en wordt naar voren gebracht in onze materiaalkeuzes", klinkt het bij PRISMA Architecten. Er werd overal geopteerd voor robuuste en stevige materialen in een samenhangend kader. Variatie hierop werd bekomen door het gebruik anders aan te wenden. 

 

Warmtenet

Ook op het vlak van energieverbruik zoekt Groep Huyzentruyt voor dit project de meest duurzame oplossing. Samen met netbeheerder Fluvius onderzoekt de projectontwikkelaar de mogelijkheden om het volledige project aan te sluiten op het nieuwe warmtenet. De gesprekken hierover lopen nog volop.

Verder wordt naar een duurzame reconversie gestreefd door te werken met duurzame materialen die lang meegaan en dat binnen een flexibele structuur. Als kers op de taart zullen enkel oude industriële tuigen van de vroegere maalderij hergebruikt worden.

Het nieuwbouwproject zou klaar moeten zijn tegen eind 2024.

Bron: Bereal, PRISMA architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage