Voormalige Nijverheidsschool in Gent krijgt tweede leven naar ontwerp van David Chipperfield, ATAMA, aNNo en Bas Smets

Het Sint-Agneteklooster, in de Gentse volksmond gekend als de Nijverheidsschool aan de Lindenlei in hartje Arteveldestad, krijgt een duurzaam tweede leven. Erfgoedontwikkelaar VDD Project Development zal de zwaar verloederde site omtoveren tot het volledig gasloos project ‘Lindenlei 38’ met een 40-tal appartementen, kantoren, horeca, een kunstgalerij en een groot buurt- en klimaatpark. De plannen worden opgemaakt door het Britse David Chipperfield Architects, dat voor dit ontwerp zal samenwerken met architectenbureau ATAMA en de restauratie-architecten van aNNo. Het internationaal gerenommeerde Bureau Bas Smets staat in voor het ontwerp van de omgeving.

In december 2021 verwierf VDD de site na een openbare verkoop die georganiseerd werd door de voormalige eigenaar, het Gemeenschapsonderwijs. De klooster – en schoolgebouwen zijn als monument beschermd, maar wel zwaar verloederd. Die worden nu gerestaureerd met het oog op een nieuwe toekomst en aangevuld met twee nieuwe volumes op de hoek van de Lindenlei en in het verlengde van de Sint-Agnetestraat. Historisch gezien waren daar ook al gebouwen gesitueerd. Door de aanvulling wordt het gebouwenblok stedenbouwkundig vervolledigd en de relatie met de omliggende bebouwing verbeterd. Het ontwerp van de nieuwe gebouwen werd geïnformeerd door de 19e-eeuwse architectuur van de schoolgebouwen van de toenmalige stadsarchitecten Adolphe Pauli en Charles Van Rysselberghe. Zo ontstaat er een harmonieuze synergie tussen de historische en hedendaagse architectuur.

 

Connectie met de buurt

De voormalige Nijverheidsschool heeft in de loop der jaren de verbinding met de buurt verloren. De site wordt daarom maximaal doorwaadbaar gemaakt via de Lindenlei, de Sint-Agnetestraat en de Wijngaardstraat. Aan de Lindenlei komt een open arcade in de nieuwbouw die een connectie maakt naar het semipublieke voorplein tussen de oostelijke historische schoolvleugel en de nieuwbouw. De Sint-Agnetestraat wordt getransformeerd van een verwaarloosde en smalle steeg van 2,5 à 3m breed naar een groen en aangenaam woonerf van 8m à 11m breed.

 

Groot buurtpark

Achteraan de site, in het midden van het bouwblok wordt een nieuw buurt- en klimaatpark aangelegd. De groenzone wordt gemaximaliseerd door de aanpalende buurtparking te integreren, die dan ondergronds gecompenseerd wordt in de nieuwe ondergrondse parking van het project. De totale groenzone heeft een oppervlakte van 3.370m², waarvan 2.700m² toegankelijk is voor de buurt. Het nieuwe park verbindt de site met de groene klimaatas in de Lindenlei en vormt ook een front tegen de stedelijke opwarming door onder andere verkoeling te bieden en hitte-eilanden te verminderen. Tegelijkertijd zal het park ook de biodiversiteit versterken.

 

Volledig gasloos

Het project zal de oude scholensite omvormen tot een actief stadsdeel. Op het gelijkvloers komen kantoren voor creatievelingen, vrije beroepers, horecafuncties en een kunstgalerij. Zij zullen de interactie aangaan met de omliggende publieke ruimte. Op de bovenliggende verdiepingen voorziet de erfgoedontwikkelaar een 40-tal appartementen. Om het energieverbruik van het project tot een absoluut minimum te beperken trekt de ontwikkelaar voluit de kaart van duurzame technische installaties. Verwarmen en koelen gebeurt enkel via hernieuwbare en groene energie, zoals geothermie en warmtepompen.

 

Ontwerpteam

De plannen voor het project ‘Lindenlei 38’ komen uit de koker van de Brit David Chipperfield, die in 2023 nog bekroond werd met de Pritzker Prize, de officieuze ‘Nobelprijs voor Architectuur’. Zitten mee aan de tekentafel: het Gentse bureau ATAMA (Atelier for Transformative Architecture & Masterplanning), aNNo architecten en Bureau Bas Smets voor het omgevingsontwerp. Het ambitieuze project is bovendien tot stand gekomen na een grondig voortraject en uitgebreid overleg met de betrokken stadsdiensten, de kwaliteitskamer en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

 

Timing

De komende weken en maanden zal VDD Project Development verder gesprekken voeren met de verschillende instanties om de vergunning voor de plannen te finaliseren. Als alles volgens plan verloopt, wil de erfgoedontwikkelaar de vergunningsaanvraag in de loop van maart 2024 indienen. Op die manier kunnen de werkzaamheden in de loop van 2025 starten.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners