Voormalige Vavantas-site maakt plaats voor gemengd nieuwbouw project

© Mathieu Gijbels
© Mathieu Gijbels
© Mathieu Gijbels

Woensdag 8 maart werd op de voormalige Vavantas-site, gelegen langsheen de verbindingsweg tussen Leuven en Tienen en op 5 minuten van de E40 Brussel-Luik, het officiële startschot gegeven voor de werken aan de nieuwe KMO-zone met kantoren en een winkelruimte. Projectontwikkelaar De Vlier Real Estate zal op de site van circa 18.500 m² zo’n 32 KMO-Units, 800 m² aan kantoren en een baanwinkel ontwikkelen. De Vlier Real Estate en de gemeente Boutersem willen met dit nieuwe bedrijvenpark een betaalbaar aanbod creëren waardoor lokale bedrijven de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen in hun eigen gemeente. De bouwplannen worden uitgevoerd door bouwbedrijf Mathieu Gijbels, naar een ontwerp van architectenbureau X-Office. De oplevering is voorzien aan het einde van dit jaar.

Lokale economie

De Vavantas-site is al jaren een gevestigde waarde langs de Leuvensesteenweg in Boutersem. Na het stopzetten van de activiteiten, nam De Vlier Real Estate de eigendom over om het geheel nieuwe invulling te geven. De oude gebouwen werden gesloopt en maken plaats voor een baanwinkel, 32 KMO-Units en 800 m² aan kantoren om de groei van de lokale bedrijvigheid te ondersteunen. “De ligging van het Boutersem Business park, met zijn uitstekende bereikbaarheid via belangrijke toegangswegen en goede infrastructuur, maakt dit platform dan ook tot de aantrekkelijke locatie voor bedrijven die willen groeien en uitbreiden.” Peter De Roo – CEO De Vlier Real Estate.

Ook de gemeente Boutersem is erg tevreden met de ontwikkeling van de nieuwe tewerkstellingspool. De gemeente heeft samen met De Vlier Real Estate, bouwbedrijf Mathieu Gijbels en architectenbureau X-Office gekozen voor een vernieuwend en duurzaam project. De KMO-zone is gericht op ondernemers en de lokale bevolking. “Deze ontwikkeling biedt ruimte aan nieuwe ondernemingen waardoor de tewerkstelling in Boutersem verder toeneemt. Hierdoor kan een groot aantal inwoners kiezen om dichter bij huis te werken en lange woon-werkverplaatsingen te beperken. Ook dat is duurzaam.” Vertelt Chris Vervliet, burgemeester Boutersem.

Efficiënte plannen

Door het bundelen van de bebouwing en de efficiënte terrein-bezetting wordt er ruimte gecreëerd voor 32 lokale bedrijven. Deze bedrijven zijn gericht op een hoge tewerkstelling en een beperkte mobiliteitsgeneratie. De restruimten zijn gelimiteerd en ook medegebruik en verweving van functies worden op deze nieuwe KMO-zone gestimuleerd. Hierdoor zijn er nog activiteiten na de kantooruren die dan weer op hun beurt zorgen voor een sociale controle. Het bedrijvenpark wordt uitgevoerd met een hoogwaardige architectuur waardoor de uitstraling van het bedrijvenlint langs de Leuvensesteenweg sterk verbeterd wordt.

De Vlier Real Estate legde de bouwplannen in handen van ‘voordenkend’ bouwbedrijf Mathieu Gijbels. Vorige maand startten de afbraakwerken van de oude gebouwen. Ondertussen wordt er gewerkt aan de bouw van de eerste blok. “In totaal bestaat het project uit 5 blokken die allen klaar zullen zijn tegen eind 2023. Zodat in 2024 de lokale economie in Boutersem kan floreren.”, vertelt Geert Flipkens, bouwadviseur Mathieu Gijbels. In aanwezigheid van alle partijen werd deze ochtend symbolisch de eerste kolom geplaatst, het officiële startschot van de werken.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners