Waarom leien ideaal zijn voor een renovatie

Leien zijn een zeer dankbaar materiaal voor het dak én de gevel, zowel naar plaatsing, duurzaamheid als karakter. Voor de liefhebber van homogene volumes (monolithische architectuur) opent dat ongeziene mogelijkheden. Bovendien kan je nu op een esthetische en betaalbare manier zonne-energie integreren. Eternit zet sterk in op vezelcementleien. Naast hun flexibele, snelle plaatsing en lichte gewicht bieden ze een waaier aan architecturale effecten en mogelijkheden. De afwerking gebeurt sneller dan een traditionele muur in gevelsteen. Ook niet onbelangrijk: de opdrachtgever moet geen tweede aannemer zoeken voor de gevelafwerking. Enkele troeven op een rij.

Geen extra fundering of versterking van het dakgebinte nodig

Door hun geringe gewicht kunnen leien op een lichter dakgebinte of een lichte structuur geplaatst worden zonder dat die versterkt moeten worden. Bij de renovatie van een gevel is het zelfs niet nodig om extra fundering te voorzien. Bovendien is het mogelijk om aan de buitengevel bijkomende thermische isolatie te plaatsen, zonder daarbij de rooilijn te overschrijden.

 

Een tweede huid voor de woning

Een homogeen geheel van grote volumes en grote vlakken die in één materiaal en kleur worden ingevuld: de ‘monolithische’ architectuur is in opmars. Door de makkelijke verwerking omsluiten vezelcementleien het gebouwvolume als een huid en zorgen ze voor een glad oppervlak. Leien kunnen perfect doorlopen in de gevel zonder verlies van waterdichtheid, vorst- en weersbestendigheid. Resultaat: een totale make-over van de volledige bouwschil. Een oud gebouw krijgt zo al vlug de uitstraling van een moderne woning.

 

Leef je creatief uit

Leien zijn er in de meest uiteenlopende kleurschakeringen, zodat je je dak en gevel dus echt kan personaliseren. Het kleurenpalet gaat van moderne grijstonen tot warme aardetinten. Traditioneel kiest men vaak voor één kleur, maar je kan uiteraard ook gaan voor een paar felle accenten, of een subtiel ton-sur-ton-effect. Daarnaast zijn er ook verschillende manieren om de leien te positioneren. Zo kan je allerlei architecturale effecten creëren en om zelf het gezicht van je woning te bepalen.

 

Combineer mooi met hout of steen

Vezelcementleien combineren met natuurhout of steen levert heel mooie en moderne resultaten op. Je kan je het typisch warme gevoel van hout laten samengaan met strakke leipatronen of kiezen voor een rustieke uitstraling met baksteen. Zo laat natuurlijk of vergrijsd hout zich mooi combineren met een zachtgrijze of donkergrijze vezelcementlei.

 

Zonne-energie op een mooie en makkelijke manier

Eternit Solesia zijn speciale zonneleien die perfect in het dakvlak passen en groene energie genereren. Je wil het volledige dak renoveren en je eigen zonne-energie opwekken? Dankzij Solesia hoef je je dak niet te ontsieren met storende opbouwpanelen en kan je genieten van een esthetisch, performant én betaalbaar zonnedak. Benieuwd hoeveel een Solesia energieproducerend dak jou oplevert? Dat bereken je snel en efficiënt met de online calculator.

Deel dit artikel:

Onze partners