Warmtepompen, ook geschikt voor renovatie

© Itho Daalderop
© Itho Daalderop

Elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Het komt er wel op aan de juiste technologie te kiezen. Zo is de HP-S, de lucht-waterwarmtepomp van Itho Daalderop, bijna altijd geschikt voor renovatie. Deze HP-S is een compleet concept voor duurzaam verwarmen én koelen van de woning. Door het bijplaatsen van een boilervat kan je ook je warm water op energievriendelijke manier geleverd krijgen.

Voor verwarmen van de woning en het bereiden van warm water wordt energie onttrokken aan de buitenlucht, voor koeling in de zomer wordt warmte aan de woning onttrokken en aan de buitenlucht afgegeven.

Om van die ecologische oplossing te kunnen genieten in een te renoveren woning, kan je best rekening houden met een aantal beslissingen bij je renovatie. Ten eerste moet de isolatie uiteraard performant zijn, zodat je woning voldoende luchtdicht is. Daar gaan we in deze tijden per definitie van uit, nietwaar? Een ander euvel zijn vaak de bestaande verwarmingstoestellen zelf.

De warmtepomp presteert het beste met een lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, of lage temperatuurconvectoren. Dan moet het water in de leidingen slechts tot 35°C worden opgewarmd, waardoor de warmtepomp minder energie nodig heeft om de woning warm te houden.

Overgedimensioneerd

Wordt je bestaande woning verwarmd met gewone radiatoren, en is vloerverwarming leggen niet aan de orde, dan moet je verwarmingswater tot zo’n 70 °C worden opgewarmd om je woning ’s winters warm te krijgen. De meeste warmtepompen verwarmen maximaal tot 65 °C. Ook daar is een uitweg. In oudere woningen zijn verwarmingsinstallaties en radiatoren vaak ‘overgedimensioneerd’. Dat wil zeggen dat ze meer warmte kunnen afgeven dan nodig. Zeker als je woning extra geïsoleerd is, kunnen ze dan ook met lagere temperaturen een ruimte warm krijgen. Laat je een warmteverliesberekening uitvoeren die positief uitvalt, dan kan je dit zeker overwegen. In combinatie met zonnepanelen kan je dan alsnog energiezuinig én klimaatneutraal verwarmen.

De HP-S bestaat uit een binnen- en buitendeel. De lucht-water warmtepomp kan op afstand worden bedien via de beschikbaar slimme klimaatthermostaat Spider. Met Spider is een optimaal binnenklimaat zo geregeld. U kunt via Spider eenvoudig uw verwarming, koeling, ventilatie, elektrische apparaten, rookmelders en beveiliging van uw woning regelen. Het is bovendien ook mogelijk te kiezen voor een hybride opstelling. Is er nog een cv-ketel in de woning aanwezig, dan ken dat cv-ketel fungeren als back-up systeem wanner de warmtepomp een te klein rendement levert bij zeer koude buitentemperaturen.

Deel dit artikel:
Onze partners