Waterdichting van SOPREMA biedt Jesse Owens Stadion langdurige zekerheid

Fouten zijn geen optie bij het geïntegreerde 'active roof' van de nieuwe aanwinst van het Jesse Owens Stadion in Anderlecht. Zowel bij de materiaalkeuze voor de isolatie als voor de waterdichting was zekerheid en langdurige betrouwbaarheid een absolute eis. Het gebouw is deels ingegraven en opgenomen in het landschap, waardoor de juiste waterdichtingssystemen essentieel zijn. Gelukkig wist SOPREMA precies de juiste oplossing te leveren voor dit wonderbaarlijke groendak.

Het ontwerp voor het nieuwe multifunctionele centrum in Anderlecht is gewaagd en indrukwekkend. Het gebouw, met een ondergrondse parkeergarage, is geïntegreerd in het sport- en recreatiepark Jesse Owens. Dit park, met een voetbalveld omringd door een atletiekpiste en een talud, lijkt één grote arena. Het nieuwe gebouw wordt volledig ingegraven in dit talud, met een helling van 18 meter hoog. Het dak moet behandeld worden als een groendak, want hierop wordt de helling weer aangevuld. Ook de achterzijde van het gebouw wordt als groendak behandeld en ligt verstopt in de heuvel.

Betrouwbare isolatie en waterdichting

Een hoge kwaliteit van isolatie en waterdichting was noodzakelijk om dit bijzondere ontwerp te realiseren. Het gebouw wordt bedekt met aarde en de gebruikte materialen moeten de tand des tijds kunnen doorstaan. Zeker aangezien het niet wenselijk is om binnen twintig jaar deze complexe werken opnieuw uit te voeren. De bijzondere integratie in de helling zorgt voor verschillende dakniveaus, die allemaal grondig geïsoleerd en waterdicht gemaakt moesten worden. “Geen gemakkelijke taak,” zegt Patrick Vanderstichelen, regio manager bij Tectum Dekkers.

FOAMGLAS en SBS-bitumen

“We hadden geen ruimte voor fouten bij de materiaalkeuze,” benadrukt Abdelfattah Benlamlih, architect-secretaris bij de Technische Administratie van de gemeente Anderlecht. FOAMGLAS®, ook bekend als cellenglas, werd gebruikt voor de isolatie, waarbij alle isolatievoegen nauwkeurig afgedicht werden. De isolatie werd op de horizontale delen geplaatst met warm bitumen en op de verticale delen met koudlijm. SOPREMA stelde SBS-bitumen voor vanwege de hoge kleefkracht en de goede, compacte verkleving met de cellenglas isolatiefolie.

Wortelwerende roofing

Bovenop de waterdichting van het multifunctionele centrum is de helling weer aangevuld, waarop inheemse planten zullen groeien. Hierdoor vormt het gebouw een geheel met de omgeving en gaat het volledig op in het landschap. De gebruikte waterdichting moest daarom wortelwerend zijn. Sopraglass PB V 4 TF werd gebruikt als dampscherm. Daarbovenop is de cellenglas van FOAMGLAS® afgewerkt met het tweelagige systeem van SOPREMA, bestaande uit Sopraglass PB V 3 TF en het wortelwerende Sopralene Techno Garden 4 AF C1 FR. Dankzij dit waterdichtingssysteem kan Anderlecht de komende decennia zorgeloos genieten van haar bijzondere, geïntegreerde en multifunctionele centrum in het Jesse Owens Stadion.

Bron: SOPREMA
Deel dit artikel:
Onze partners