Waterslagdemper van Caleffi verhindert slijtage aan de kranen, leidingen en toestellen

Bij het openen of het sluiten van een traditionele kraan kan men te kampen krijgen met waterslag: doordat de waterstroom plotseling onderbroken wordt, ontstaat er een verhoogde druk in de leidingen, met alle schadelijke gevolgen vandien. Om dit tegen te gaan, ontwikkelde Caleffi de compacte “Antishock” waterslagdemper.

Bij het openen of het sluiten van een snelsluitende kraan kan men te kampen krijgen met waterslag: doordat de waterstroom plotseling onderbroken wordt, ontstaat er een verhoogde druk in de leidingen, met alle schadelijke gevolgen vandien. Om dit tegen te gaan, ontwikkelde Caleffi de compacte “Antishock” waterslagdemper.

De verhoogde drukpieken hebben een negatieve impact op de iets fragielere onderdelen van de installatie: terugslagkleppen, drukverminderaars en kranen. Vooral bij snelsluitende ventielen (bijvoorbeeld ééngreepskranen, infrarood bediende kranen, zelfsluitende kranen en magneetventielen van wasmachines) komt waterslag vaak voor.


                     


De waterslagdempers van Caleffi, respectievelijk met wartel en met PTFE-dichting


De “Antishock” waterslagdemper biedt volgens Caleffi de oplossing. De zuiger is vervaardigd uit polymeer, wat minder onderhevig is aan slijtage dan membranen allerhande. De drukpieken worden opgevangen met behulp van een veer. Bovendien is het een zeer compact element (84,5 x 74 x 46 mm) en is er bij de installatie geen vlas nodig om te dichten vermits er een EPDM-dichting voorhanden is. De waterslagdemper sluit volgende problemen uit: breuken van leidingen, tanks en slangen; slijtage aan verbindingsstukken, lasnaden en appendages; beschadiging van afsluiters, terugslagkleppen en regelaars en lawaai of trillingen in de leidingen en structuren. Tot slot wordt de kans op besmetting door de legionellabacterie sterk gereduceerd doordat er zich geen stilstaand water ophoopt in de “Antishock’.Technische karakteristieken

• Lichaam van messing
• Geschikt voor continu gebruik bij hogere waterleidingsdrukken tot 10 bar
• Toepasbaar in niet-sanitaire installaties tot 90°C
• Begint al te werken vanaf 3 bar
• Vangt drukpieken op tot 50 bar
• Kiwa en Wras gekeurd

 


Deel dit artikel:
Onze partners