WEBINAR. Spoorwegstations en recente architectuur

De opname van het wederopbouwstation van Kortrijk (1952-1956, archit. Pauwels) in de Europese lijst van het belangrijkste bedreigd erfgoed, The 7 Most Endangered, deed een ruime en soms passionele discussie ontstaan over het behoud van dit soort architectuur. Niet alleen in Kortrijk, maar ook buiten de stad en zelfs over de grens. Daarom organiseert de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw (VVIA) op 24 mei een gratis webinar over het behoud en beheer van spoorweggebouwen.

De discussie over het behoud van stationsgebouwen gaat over de waarde van recent erfgoed, maar ook over de mogelijkheden tot aanpassing aan hedendaagse normen en kansen tot herbestemming.  VVIA acht de tijd rijp om alles op een rijtje te zetten: van waar komen we? Waar staan we nu? En wat is mogelijk voor de toekomst? De vereniging wil dit doen met voorbeelden en realisaties sedert het begin van de jaren 1970, toen de sloop van het station van Antwerpen op het nippertje kon afgewend worden door een wettelijke bescherming als monument in 1975.

Het zoom-webinar over behoud en beheer van spoorweggebouwen gaat door  op woensdag 24 mei, om 20u. Spreker is Adriaan Linters, erfgoedexpert en sedert meer dan een halve eeuw betrokken bij het behoud en beheer van industrieel en technisch erfgoed in Vlaanderen en in andere Europese landen. Deelname aan het webinar is gratis, maar belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden via deze link. Na registratie ontvang je een e-mail met een persoonlijke inlogcode voor het webinar.

Bron: VVIA
Deel dit artikel:
Onze partners