Wedstrijd 'Jonge Architecten Aan Zet' zoekt jong ontwerptalent

De Orde van Architecten - Vlaamse Raad, de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de sociale huurmaatschappij Diest-Uitbreiding gaan dit jaar samen op zoek naar jong architectentalent. Met de architectuurwedstrijd dagen ze stagiair- en beginnende architecten uit om sociale woongelegenheden te ontwerpen.

Uitdaging

De wedstrijd 'Jonge Architecten Aan Zet', vroeger gekend als 'Mijn Huis Mijn Jonge Architect', is al aan zijn 7de editie toe. Ook voor deze wedstrijd vormt het ontwerp van sociale woningbouw de grote uitdaging. De sociale huurmaatschappij Diest-Uitbreiding biedt hiervoor een bouwgrond aan. Een gedroomde kans voor de startende architecten om hun portfolio met glans vorm te geven.

 
Ontwerp

De wedstrijd verloopt in twee fases. De eerste fase is een anonieme kandidaatstelling met een conceptnota. De vijf beste ideeën blijven in de running. In een tweede fase mogen de architecten op de shortlist een schetsontwerp opmaken.

De grote uitdaging van deze editie is een schetsontwerp voor sociale woningbouw in de Prelaatstraat in Averbode (Vlaams-Brabant). Het bouwprogramma omvat de bouw van minimaal 18 huurappartementen. Bedoeling is dat er een projectvisie wordt opgemaakt voor zowel de feestzaken 'Familia' en 'St.-Jan' als de woning Prelaatstraat 30, rekening houdend met het feit dat enkel de site 'Familia' en 'St.-Jan' tot effectieve realisatie zullen worden uitgevoerd.

 
Wie kan deelnemen?

De wedstrijd richt zich tot stagiair-architecten en jonge architecten die op 7 december 2015 niet ouder zijn dan 30 jaar. Een deelname met een groep of architectenvennootschap houdt in dat alle deelnemers en vennoten aan deze leeftijdsvoorwaarde moeten voldoen. Alle deelnemers dienen vanaf het moment van deelname aan de eerste fase ingeschreven te zijn op de lijst van stagiairs of tabel van de Orde.

 
Timing

Voor de eerste fase - de conceptnota - moeten alle wedstrijdformulieren de VMSW bereiken uiterlijk op vrijdag 27 november 2015, vóór 16u00. Op woensdag 9 september tussen 14 uur en 15u30 en op zaterdag 12 september tussen 10 uur en 11u30 is het mogelijk de bestaande gebouwen te bezoeken. Beide momenten zullen er afgevaardigden van de organisatoren en de gemeente aanwezig zijn voor vraagstelling.

In januari 2016 worden de laureaten van de eerste fase bekendgemaakt. Deze laureaten kunnen vervolgens hun wedstrijdformulieren indienen tot en met 1 juli 2016. De proclamatie van de winnaars vindt plaats op vrijdag 29 september 2016 in het auditorium van de VMSW in Brussel.

 
Prijzen

De deelnemers die in de eerste fase als laureaat uit de bus komen, krijgen 2000 euro per winnende inzending. De winnaar van de tweede fase ontvangt een architectuurcontract met de bouwheer.

 
Meer informatie?

Op www.jongearchitectenaanzet.be vindt u meer informatie en alle wedstrijddocumenten van deze architectuurwedstrijd.
 

Bron: Jonge Architecten Aan Zet

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage