Werken aan nieuwe Muziekkapel Koningin Elisabeth van start

ln september 2013 wordt de eerste steen gelegd van de bouwwerken voor de uitbreiding van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Het gaat om een gloednieuw gebouw dat aansluit op het huidig patrimonium en beantwoordt aan de behoeften van de groeiende activiteit van dit laboratorium van de muziek.
ln september 2013 wordt de eerste steen gelegd van de bouwwerken voor de uitbreiding van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Het gaat om een gloednieuw gebouw dat aansluit op het huidig patrimonium en beantwoordt aan de behoeften van de groeiende activiteit van dit laboratorium van de muziek.

Concreet zal de New Building het mogelijk maken voor de Muziekkapel haar hoge vlucht voort te zetten en tegelijk het bestaand erfgoed te beschermen. Het verleden, dat nauw verbonden is met Koningin Elisabeth zelf, maakt van de Muziekkapel een historische plek die tegelijk bescherming en ontwikkeling verdient. Bepaalde delen van het oorspronkelijke gebouw zijn beschermd, en het park zelfs volledig. Dit betekent dat de twee bureaus die de werkzaamheden leiden (L'Escaut en Synergy International), de architecten Olivier Bastin, Sébastien Cruyt en de landschapsarchitect Jean Noël Capart (JNC international) zich met respect moeten opstellen en oud en nieuw echt in dialoog moeten doen gaan.
Volledige reorganisatie van artistieke inhoud

Visueel oogt de New Building als een lange horizontale balk van meer dan 80 meter lang. De zuidgevel vormt een glazen scherm dat, naargelang het buitenlicht, een inkijk zal geven op het leven in de gang en de repetitiezalen, of de natuur en het oude gebouw weerspiegelt. De buitenmaterialen stroken met het kader rondom, zodat de uitbreiding helemaal opgaat in de omgeving. Binnen ging bijzondere aandacht naar de akoestische eigenschappen van de ruimtes, die volledig gewijd zijn aan de muziek, en waarvoor akoestisch ingenieur Rémy Raskin (Capri Acoustique) verantwoordelijk is.
In 2004 werd de aanzet gegeven tot een vernieuwde Muziekkapel, met de volledige reorganisatie van haar artistieke inhoud. Het project New Building vloeit rechtstreeks voort uit de forse groei van de activiteiten van de Muziekkapel de voorbije jaren en beantwoordt aan de nieuwe behoeften die ermee gepaard gaan. Terwijl het bestaande gebouw een oppervlakte heeft van zowat 1.800 m², zal deze nieuwe uitbreiding de ruimte verdubbelen (3.500 m²): de grote muziekstudio zal niet enkel een repetitie- en een concertruimte bieden, maar ook een echte opnamestudio met alle professioneel materiaal dat door de groep Outhere wordt geleverd, met twee grote repetitie- en concertstudio's, vier repetitiestudio's die ter beschikking van de musici en ensembles in residentie zullen staan, en 20 woonstudio's waar de Muziekkapel tot 60 jonge artiesten in residentie zal kunnen onthalen. Tot slot zal een Artist Global Village (restaurant, keuken ter beschikking, loungeruimte, gymzaal en ontspanningsruimte) de nodige kwaliteitsomgeving bieden om de doelstellingen van de Muziekkapel in te vullen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage