Wie geeft iconische wc-rol Design Museum Gent nieuwe toekomst?

Het Gents Design Museum sluit op 6 maart 2022 de deuren voor de bouw van de nieuwe vleugel en een grootschalige renovatie naar een ontwerp van TRANS architectuur I stedenbouwCarmody Groarke en RE-ST. Daarvoor moet ook de 'wc-rol' aan de Drabstraat wijken. De Stad zoekt Gentenaars die het iconische bouwwerk een nieuwe stek willen geven.

De wc-rol staat inmiddels 17 jaar in Gent. Ze werd destijds gebouwd op het braakliggend terrein naast het museum in afwachting van de nieuwe vleugel. Ze deed heel die tijd dienst als sanitair blok en was tegelijkertijd een blikvanger voor het Design Museum. De constructie is een ontwerp van architect Lode Van Pee en uitgevoerd door de kunstenaar ZEPHIR. Het kostte de Stad in totaal 102.629 euro. De rol bestaat uit een inwendige houten constructie met daarop onder andere polyester en plamuur om de rol het uiterlijk van papier te geven.
 

"De wc-rol is een iconisch bouwwerk van onze binnenstad. Ik zie het liever niet verhuizen naar een andere stad of - nog erger - afgebroken worden. Daarom dus deze oproep. Wie het bouwwerk een nieuwe stek wil geven in onze stad, kan de wc-rol gratis krijgen. We vragen wel dat de nieuwe eigenaar instaat voor het uitbreken en verplaatsen", aldus Sami Souguir, schepen van Cultuur


Het verplaatsen van de wc-rol zal secuur moeten gebeuren. Het gebouw is 5,5 meter breed en 5 meter hoog en bestaat uit één massief stuk. Het omhulsel valt dus niet te demonteren. Het sanitair (3 toiletten, 2 urinoirs, 2 wasbakken) kan wel uitgebroken worden. Uiterlijk in mei 2022 moet het bouwsel verwijderd worden.

Als er zich meerdere kandidaten aanbieden, zal de Stad een keuze maken op basis van de plannen voor de wc-rol en de technische competenties van de kandidaten. Indien er geen geschikte kandidaat kan worden aangewezen, wordt ook buiten Gent gekeken naar mogelijke kandidaten.

Een plaatsbezoek of technische specificaties aanvragen, kan via het e-mailadres van het departement cultuur, sport en vrije tijd van de Stad Gent: departement.vrijetijd@stad.gent. De deadline voor kandidaten om zich aan te melden is 31 januari 2022.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners