Wienerberger lanceert Porotherm PLS 500

Wienerberger, producent van bakstenen en kleidakpannen, ontwikkelde een bouwtechniek die naar eigen zeggen toelaat keramische binnenmuren snel en efficiƫnt op te trekken, het Porotherm Lijm-Systeem. Bovendien brengt Wienerberger naast de bestaande Porotherm PLS 300 nu een nieuwe lijmsteen met groter formaat op de markt: Porotherm PLS 500.

Wienerberger,  producent van bakstenen en kleidakpannen, ontwikkelde een bouwtechniek die naar eigen zeggen toelaat keramische binnenmuren snel en efficiënt op te trekken, het Porotherm Lijm-Systeem. Bovendien brengt Wienerberger naast de bestaande Porotherm PLS 300 nu een nieuwe lijmsteen met groter formaat op de markt: Porotherm PLS 500.
De stenen die bij dit systeem gebruikt worden, zijn vlakgeslepen binnenmuurstenen met verticale tand-en-groef verbinding die horizontaal op elkaar worden gelijmd. De traditionele mortel wordt hierbij vervangen door een speciaal ontwikkelde lijmmortel, aangebracht met een aangepaste rolbak. De voegdikte bedraagt ca. 1 mm. Door de grotere formaten van de stenen, de verwerkingswijze en het tand-en-groefsysteem wil Wienerberger een hoger rendement verzekeren.

Daar slechts een beperkte hoeveelheid water nodig is voor de aanmaak van de lijmmortel, vermindert het bouwvocht waardoor de muren sneller drogen en men vlugger de afwerking kan aanvangen. Ook stelt Wienerberger dat door het ontbreken van mortelvoegen, die koudebruggen in de binnenmuur zijn, de muren thermisch beter geïsoleerd zijn.


    


Naast de bestaande Porotherm PLS 300 brengt Wienerberger nu een nieuwe lijmsteen met groter formaat op de markt: Porotherm PLS 500. Door zijn lengte van 500 mm wil het bedrijf het rendement laten stijgen bij het verlijmen van deze binnenmuursteen bij lange doorlopende muren. Voor meer complexe muren is de PLS 500 steeds uitwisselbaar met de PLS 300 omdat hun hoogtes op elkaar afgestemd zijn. Ondanks zijn grotere formaat is de nieuwe binnenmuursteen toch licht en moeten diens twee ergonomische handgrepen de werkbaarheid garanderen.

De Porotherm PLS 500 is verkrijgbaar in muurbreedtes van 138 mm en 188 mm. Daarnaast wordt deze steen ook geleverd met een breedte van 100 mm, waardoor deze smalle binnenmuren ook als dragend metselwerk berekend kunnen worden. Voorts beschikken alle stenen uit het vernieuwde gamma beschikken zowel over het natureplus ecolabel (Type I-ecolabel) als het DUBOkeu. Op Batibouw zullen live demonstraties te zien zijn waarmee Wienerberger de efficiëntie van hun lijmstenen wil aantonen.

  

Deel dit artikel:
Contacteer Wienerberger
Onze partners