Wim Segers ontvangt Henry van de Velde Award 2022

Wim Segers, oprichter van Studio Segers, ging met de Henry van de Velde Award aan de haal en ziet zo zijn integrale aanpak en no-nonsensedesign bekroond. Een constante in zijn loopbaan is de samenwerking met Vasco, voor wie hij onder meer de internationaal bekende aluminium radiator Beams ontwierp. Maar alles startte midden jaren tachtig, met de eerste convector die een strakke designlook kreeg aangemeten.

Design slim inzetten om een positieve impact te hebben op milieu, samenleving én economie. Daar draait het om bij de Henry van de Velde Awards die Flanders DC jaarlijks uitreikt. De ‘Lifetime Achievement Award 2022’ is dan ook een erkenning voor de creatieve loopbaan van Wim Segers. Als productdesigner werkt hij al 35 jaar samen met Vasco.

Wim Segers: “We zijn samen gegroeid, dat is mooi om mee te maken. Zowel Vasco als bedrijf als wij als designbureau zijn gigantisch geëvolueerd, maar de klik is er altijd geweest. We vinden elkaar in eenzelfde visie rond productontwikkeling. We zien design niet als een oppervlakkig, vormelijk sausje over een product, maar als een intrinsiek proces waarbij we naar de juiste oplossing zoeken met de nodige aandacht voor detail. Functionaliteit, duurzaamheid en comfort zijn de bouwstenen van elk ontwerp. Dat resulteert in producten met een zuivere, pure esthetiek.”

 

Designradiatoren 

Zoals de aluminium radiator Beams die Studio Segers voor Vasco tekende, met een architecturale opbouw, samengesteld uit verschillende profielen. Dit benadrukt krachtig, tijdloos ontwerp, maar ook eenvoud en zuiverheid. Tegelijk biedt de radiator alle comfort, dankzij de mogelijkheid tot accessoires, en scoort hij goed op het vlak van ecologie – gemaakt van gerecycleerd aluminium en op zijn beurt volledig te recycleren. Ook de vernieuwende badkamerradiator Oni valt op door zijn flinterdun en slim design: functionele uitsparingen voor het drogen van handdoeken en een minimale waterinhoud voor energiebesparing.

 

Techniek en creativiteit gaan hand in hand

Wim Segers: “De productontwikkelingen verlopen altijd in nauw overleg met de afdelingen R&D en Product Management van Vasco. Een heel versterkende ervaring. Als de combinatie tussen techniek en creativiteit goed zit, kunnen er heel interessante producten ontstaan. De eerste designconvector, midden jaren tachtig, was best vernieuwend en een scharniermoment in onze samenwerking. Daarna volgde dan de radiatoren in verschillende materialen en de accessoires. Maar ook de nieuwste technieken in ventilatie, vloerverwarming en warmtepompen volgen we op. Dit zijn uiteraard meer technische producten, maar ook hier is een eigen look & feel belangrijk. Vasco heeft in de loop der jaren een krachtige en herkenbare identiteit opgebouwd, waarbij architecturale eenvoud en tijdloosheid cruciaal zijn. Ik ben blij dat ik mee mijn stempel kon drukken.”

 

De toekomst

Of de Henry van de Velde Lifetime Achievement een eindpunt is? “Zeker niet”, glimlacht Wim. “Voor ons voelt dit als een scharniermoment waarbij de balans tussen ervaring en jong enthousiasme stilaan overhelt naar een dynamisch jong team met ervaring. Ook voor Vasco wil Studio Segers nog mooie dingen maken. Zeker in de transitie naar elektrische toepassingen schuilen nog heel wat opportuniteiten. Denk aan elektrische radiatoren voor badkamers bijvoorbeeld. Dankzij zijn ervaren team én constante terugkoppeling met installateurs, weet Vasco heel goed wat er speelt in de markt. Dat is natuurlijk een fijne start om te focussen op verbeteringen, op uitbreidingen of op volledig nieuwe concepten, toekomstgericht.”

 

Bron: RCA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage