Winnaar FEBE Elements Award 2022 'Precast in Buildings': Antwerp Tower

Op donderdag 27 oktober verzamelden meer dan 200 specialisten uit de bouw- en prefabsector voor de uitreiking van de FEBE Elements Awards. In de categorie 'Precast in Buildings' won het project Antwerp Tower. 

Het project

De Antwerp Tower is een iconisch gebouw naast de Vlaamse Opera in het hart van Antwerpen. De uit 1974 daterende kantoortoren werd voor zijn tweede leven tot op het betonskelet gestript en getransformeerd tot een woontoren met in de sokkel horeca, winkels en kantoren. Door toevoeging van vier woonverdiepingen, is de Antwerp Tower met zijn 100 m vandaag het tweede hoogste gebouw van de stad. De horizontale uitbreiding van de toren met 3 m is gerealiseerd door uitkragende wanden en kolommen alternerend boven elkaar te plaatsen. Hierdoor ontstaan vrije velden van circa 16 m die een grote flexibiliteit bij de indeling van de appartementen toelaat.

In de nieuwe schil rondom het gebouw vormt zich een plek voor grote buitenruimtes. Deze inpandige terrassen zijn volledig met dunschalige terrazzo betonelementen afgewerkt. De terrazzo-gevelelementen zijn gemaakt van een wit gepolijst beton met witte natuursteen. De bijna 9 m lange elementen geven uitdrukking aan de manier waarop de toren geconstrueerd is. De massieve knopen en elegante, afgeronde hoeken geven een nieuwe identiteit aan het gebouw. De betonsamenstelling van de grote prefab gevelelementen en van de dunschalige terrasafwerkingen is dezelfde als die van de terrazzo vloer- en wandafwerking binnen in het gebouw. Hierdoor ontstaat een homogeen beeld van zowel binnen- als buitenzijde.

 

  • Architect: thv WAAB/ELD (Wiel Arets Architects - eld nv)
  • Aannemer: thv Antwerp Tower (Democo nv - CIT Blaton sa)
  • Studiebureau: Arcade Concept Engineering bvba
  • Opdrachtgever: Matexi Projects nv
  • Prefab betonelementen: Decomo sa
  • Andere Partners: Stone nv - Opus Marble Belgium sa

 

Mening van de jury

"Het elegante silhouet van de vernieuwde Antwerp Tower vormt vandaag opnieuw een fier landmark in het historische centrum van de stad op de kruising van de Leien en de as die het Centraal Station en de Boerentoren verbindt. De geraffineerde grafische compositie van de gevels komt ten volle tot zijn recht door de materialisatie in glas en architectonisch beton. Het prefab beton is bijzonder verfijnd uitgewerkt. Door het polieren worden de ingekapselde granulaten, een gamma van fel witte over grijze tot zwarte gesteenten, zichtbaar. Het eindresultaat biedt de esthetische beleving van terrazzo. De gevelpanelen zijn uitermate verzorgd geproduceerd en gemonteerd. De hoeken van het gebouw tonen subtiele afrondingen, die het stoere gebouw toch een elegante fijnzinnigheid bieden. Het polieren van de gebogen vlakken is een technisch hoogstandje. Op vlak van duurzaamheid waardeert de jury de inspanningen die geleverd werden om het bestaande gebouwskelet in beton maximaal te behouden en te hergebruiken. Door technisch uitdagende ingrepen werd de bestaande structuur versterkt en uitgebreid. De voormalige kantoren werden getransformeerd tot appartementen. De voorheen volledig gesloten glazen gevel werd vervangen door een nieuwe ontdubbelde huid met ruime inpandige terrassen in architectonisch beton, verankerd aan de bestaande gebouwstructuur, een aanzienlijke technologische uitdaging. Zo krijgt dit historische monument een tweede leven. Zowel technisch als esthetisch is de getransformeerde Antwerp Tower een realisatie waarop het ganse team zeer fier mag zijn."

Bron: FEBE
Deel dit artikel:

Onze partners