FEBE ELEMENTS AWARDS 23. Winnaar ‘Precast in Buildings’: Basisschool Hofkouter

Vorige week vond in Izegem de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Buildings’ werd Basisschool Hofkouter in Sint-Lievens-Houtem, een ontwerp van Geert De Groote Architecten & Isabelle Jacques–Bernard Wittevrongel architecten.

Basisschool Hofkouter is gerealiseerd naar aanleiding van een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester. De ambitie was een monolithisch gebouw te realiseren met de nodige flexibiliteit om pedagogische evoluties op te vangen. Het hoofdgebouw van de schoolsite straalt een zekere présence uit. Vanaf het begin van het project werd gedacht in termen van beton, zowel binnen als buiten. Niet dragende houten wanden in een kolom-wand structuur leveren de gewenste flexibiliteit. Zo ontstaat een duurzame, repetitieve structuur die een diversiteit aan functies kan herbergen.

 

Ornament van binnen- en buitenvlakken

In plaats van te werken met elementen die elk een deel van de opdracht vervullen – de structuur via één materiaal, de akoestiek via akoestische plafonds, thermiek via complexe technieken… – werd geopteerd voor materialen en opstellingen die meerdere rollen kunnen vervullen. De betonnen elementen geven de nodige massa aan het gebouw. Hun thermische inertie laat toe een stabiel binnenklimaat te creëren. De ribben van de ribbenvloer vergroten de thermische capaciteit van de vloer en dragen bovendien bij tot het akoestische comfort in het gebouw.

De mogelijkheid een esthetisch kwalitatief oppervlak te bekomen, laat toe prefab beton ook als hoogwaardig afwerkingsmateriaal te gebruiken. De noodzakelijke, repetitieve en beheerste voegverdeling introduceert een ritmiek en vormt het ornament van binnen- en buitenvlakken.

 

Mening van de jury

De jury van de FEBE Elements Awards prijst de “bijzonder elegante architectuur die vele verhalen vertolkt”: “Dit schoolgebouw heeft zowel een ingetogen als uitbundig karakter. De vormgeving, het materiaalgebruik en de grafische lijnen zijn beheerst, weloverwogen en uitgepuurd. Elke ingreep en ontwerpkeuze staat ten dienste van het gebruikscomfort maar is ook duurzaam en laat verschillende toekomstige gebruiksmogelijkheden toe.”

De structuur is helder, leesbaar en logisch opgevat en laat zo een flexibel gebruik van de ruimtes toe, die door hun hoogte profiteren van veel natuurlijke lichtinval. De zichtbare dragende elementen in geprefabriceerd beton laten de gebruikers de robuustheid ervaren terwijl de detaillering van de elementen de verfijndheid aantoont. De horizontale oversteken in prefab beton zorgen voor een beschermende huid die het binnenklimaat reguleert”, aldus nog de juryleden over dit ontwerp, dat volgens hen aantoont hoe prefab beton ingezet kan worden om tijdloze, duurzame en toekomstgerichte gebouwen te realiseren.

 

Projectinfo

Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners