FEBE ELEMENTS AWARDS 23. Winnaar ‘Precast in Infrastructure’: Ondergronds Speelnest

Op 30 november vond in Izegem de uitreiking plaats van de FEBE Elements Awards. De prefab betonsector bekroonde er de meest inspirerende projecten in vijf categorieën: Precast in Buildings, Precast in Structures, Precast in Landscape, Precast in Infrastructure en Outstanding Precast. Winnaar in de categorie ‘Precast in Infrastructure’ - (ondergrondse) infrastructuurprojecten die gerealiseerd kunnen worden dankzij het gebruik van prefab beton - is het project Ondergronds Speelnest van Provincie West-Vlaanderen in Het Zwin Natuurpark.

De speeltunnels in Het Zwin Natuurpark zijn de uitgelezen plek om kinderen te laten ervaren hoe dieren, zoals bergeenden en konijnen, in hun holen leven. Bij de keuze van de materialen moest er rekening gehouden worden met duurzaamheid, het feit dat geluidsoverlast in een natuurgebied niet getolereerd kan worden en dat de installatie zich op een zeer moeilijk bereikbare locatie bevindt. Bovendien was de uitvoeringstermijn bijzonder krap. Het hele project moest gerealiseerd worden tijdens de toeristisch minder drukke periode, net voor het broedseizoen van de ooievaars.

 

Kant-en-klare onderdelen

Prefab beton bleek in alle opzichten de ideale oplossing. De volledige ruwbouw werd opgetrokken met standaard betonproducten, waaronder buizen, trappen en op maat gemaakte kelders waarin vooraf alle openingen werden voorzien. Kleine vrachtwagens brachten alle materialen ter plaatse en een graafkraan plaatste ze.  Omdat alle onderdelen kant-en-klaar werden aangeleverd, kon de hele constructie op enkele dagen tijd gemonteerd worden zonder dat er een storende betonpomp aan te pas kwam.

Kinderen kunnen nu zorgeloos de ondergrondse natuur ontdekken terwijl volwassenen via een kijkwand boven de kelders de watervogels bespieden. Kom gerust ook eens langs in Het Zwin Natuurpark in Knokke. Het natuurbelevingspark is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos.

 

Mening van de jury

De sterkte van dit project ligt volgens de jury in het innovatieve gebruik van klassieke prefab elementen: “De originele invulling creëert een leuke en veilige speelomgeving en biedt de mogelijkheid om, net zoals de dieren, via een gangetje tot in de uitkijkruimte te komen. In een natuurgebied is er buiten het broedseizoen een strikte beperking van uitvoering van werken. Snelheid van uitvoering is dus zeer belangrijk. Daarnaast dient de impact op het landschap zo klein mogelijk te zijn.

De jury vindt dat de buizen op originele wijze worden aangewend. Ze garanderen bovendien de veiligheid van de jonge ontdekkers. Dit uitzichtpunt krijgt een heel grote belevingsfactor voor groot en klein.

 

Projectinfo

Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners