WIT architecten doet voorontwerp Schouwburg Kortrijk uit de doeken

Al enkele jaren bereidt het team van Schouwburg Kortrijk zich voor op een grondige renovatie en vernieuwing van deze unieke culturele hotspot. Belangrijke speerpunten bij de renovatie en verbouwing van zijn toegankelijkheid, een nieuwe theaterzaal, duurzaamheid én creativiteit met aandacht voor de erfgoedwaarde. WIT Architecten heeft nu zijn eerste voorontwerp klaar, uitgetekend in samenwerking met Ingenium, TTAS theaterbouw, Paridaens en Bureau De Fonseca

Van ideeën naar ontwerp

Maar liefst 19 ontwerpteams stelden zich kandidaat om deze opdracht binnen te halen. Vijf kandidaten werden geselecteerd om een offerte in te dienen en werden uitgenodigd op een jurymoment. WIT Architecten uit Leuven bracht een overzichtelijk en helder plan en kon de jury overtuigen op basis van diverse criteria zoals concept en visie, duurzaamheid, flexibiliteit en budgetbeheersing.

Het plan van het architectenbureau werd teruggekoppeld binnen het Schouwburgteam en met verschillende stakeholders besproken en geanalyseerd. Met die feedback ging WIT Architecten opnieuw aan de slag. Met als resultaat een afgewerkt voorontwerp. 

"Vorig jaar vierden we de 100ste verjaardag van onze Schouwburg. Met de uitvoering van het masterplan zorgen we dat de Schouwburg ook klaar is voor de komende honderd jaar. Waar dit eerst gefaseerd zou gebeuren, kunnen we dankzij de Vlaamse steun het volledige masterplan deze legislatuur uitvoeren! Een nieuwe theaterzaal, een harmonieuze artiesten- en personeelszone, een slimme logistieke ontwarring en vooral een cultuurcafé als centrale toegangspoort en kloppend hart van de Schouwburg: met deze investering zetten we alweer een stap dichter naar Culturele Hoofdstad van Europa in 2030", aldus Axel Ronse, schepen van cultuur
 

Oud en nieuw in dialoog

Naast het originele massieve en symmetrische theatergebouw van architect Van Hoenacker – dat ontdaan wordt van recenter aangebouwde volumes - verschijnt een nieuw volume waarin café, foyer en nieuwe theaterzaal met vlakke vloer gestapeld worden. Twee onthalende voorhuizen achter historische pleingevels werken als interface tussen de publieke ruimte en het hart van de site. De historische gevels vormen zo ook de toegang tot het nieuwe cultuurcafé en de vernieuwde schouwburg. Oud en nieuw gaan op deze manier in dialoog met elkaar. Door een slim gebruik van een glazen dak stroomt er veel natuurlijk licht binnen in de onthaalzone én het cultuurcafé.


Optimale publieksflow

Deze centrale toegangspoort zorgt voor een optimale publieksflow. De publieksstromen krijgen in de renovatie van de site eindelijke de ruimte die ze verdienen en de integrale toegankelijkheid van de site wordt gemaximaliseerd; zodat iedereen zelfstandig, veilig en comfortabel cultuur kan beleven.

 

Flexibele theaterzaal

De nieuwe theaterzaal is ook zichtbaar vanop het Schouwburgplein en wordt een echte eyecatcher. Dat is ook de bedoeling. Het markeert zelfbewust het nieuwe kloppend hart van de site: hier ligt de nieuwe entree met cultuurcafé en foyer, hier is het ‘te doen’. De nieuwe zaal zal plaats bieden aan 200 bezoekers en heeft een uitschuifbare tribune. De zaal kan volledig verduisterd worden, maar er is ook de mogelijkheid om zijdelings daglicht binnen te laten vallen. Zo kan deze nieuwe zaal heel flexibel ingezet worden.

 

Hernieuwbare energie

Ook duurzaamheid is cruciaal. Het project kenmerkt zich door een expliciete focus op het gebruik van hernieuwbare energie en op energie-efficiëntie. De nieuwe volumes worden fossielloos verwarmd door middel van lucht-water warmtepompen en er wordt voldoende ruimte voorzien om in de nabije toekomst ook de bestaande volumes via lucht-water warmtepompen te verwarmen.

De bestaande Schouwburgzaal wordt voorzien van zeer grote ventilatiecapaciteiten - noodzakellijk in post-covidtijden - met warmterecuperatie. Ook de akoestiek van deze zaal wordt geoptimaliseerd.

 

Timing en budget
 
Nu het voorontwerp klaar is, volgt de ontwerpfase, die eind dit jaar resulteert in een definitief ontwerp met een bestek en meetstaat. In het voorjaar van 2023 wordt de aannemer aangesteld. De werken starten juni 2023 en eindigen in juni 2025. 

Het projectbudget bedraagt 14,3 miljoen euro mede dankzij Vlaamse middelen binnen het programma 'Vlaamse Veerkracht'.

Bron: Stad Kortrijk, WIT architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage