Woningfonds ontvangt vergunning voor woonproject Klaverwijk in Anderlecht

Het Woningfonds heeft de stedenbouwkundige vergunningen verkregen voor de Klaverwijk in Anderlecht. Het project omvat 461 duurzame woningen en een kinderdagverblijf, waarbij de focus ligt is op biodiversiteit en hernieuwbare energie. De realisatie van het ontwerp lag in handen van drie architectuurteams: R²D² Architecture & Urban Platform, Cerau & Carnoy-Crayon en Archiwind & LD2. De werken starten in april 2023.

De Klaverwijk, op de hoek van de Delwartstraat en de Klaverstraat in Anderlecht, zal bestaan uit drie woonblokken die verspreid zijn over een totale grondoppervlakte van 2,6 hectare. Elk woonblok kreeg een andere ontwerper toegewezen om esthetische en architecturale variatie te brengen in de woonwijk.

Modulaire bebouwing

De woningen in de Klaverwijk zullen beschikken over één tot vier slaapkamers. Sommige woningen zullen modulair gebouwd worden, waardoor bewoners kunnen kiezen om een familielid te laten inwonen of de ruimte te verhuren.

Het Woningfonds biedt de woningen aan aan gezinnen die voldoen aan de toegangsvoorwaarden voor de kredieten van het Fonds. Om een woning aan te kopen moet je dus beschikken over een bescheiden of middelgroot inkomen.

“We zetten nu een beslissende stap in de realisatie van dit project. Hierdoor zullen 461 Brusselse gezinnen een nieuwe kwaliteitswoning kunnen verwerven in een nieuwe groene wijk,” vertelt staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou.

Duurzaamheid en biodiversiteit voorop

Bij het onderzoek van de stedenbouwkundige vergunning kreeg de energieproductie voldoende aandacht. Om te anticiperen op de wetgeving van 2025, die de installatie van nieuwe gasketels verbiedt, krijgen de woningen een systeem van warmtepompen en zonnepanelen.

Daarnaast staat ook de biodiversiteit centraal in het ontwerp. De architecten maken gebruik van inheemse planten en bedreigde soorten door nestkastjes en schuilplaatsen te integreren in de groene ruimtes en op groendaken.

Per twee woningen voorziet de ontwerper één parkeerplaats, ten voordele van fietsenstallingen en parkeerplaatsen voor deelauto’s. Binnen de wijk zullen verschillende functies hun plaats nemen zoals een kinderopvang, een wasserette en gemeenschappelijke ruimtes.

Bron: Bruzz

Deel dit artikel:

Onze partners