Woonhaven Antwerpen en AG Vespa renoveren samen sociaal wooncomplex Nationalestraat

Het gebouw blijft behouden, maar achter de gevel komen in de toekomst zowel sociale als private huurwoningen. AG Vespa koopt een deel van het gebouw, het andere deel blijft van Woonhaven Antwerpen. De renovatie start vermoedelijk in 2015, met behoud van het uitzicht.

Het gebouw blijft behouden, maar achter de gevel komen in de toekomst zowel sociale als private huurwoningen. AG Vespa koopt een deel van het gebouw, het andere deel blijft van Woonhaven Antwerpen. De renovatie start vermoedelijk in 2015, met behoud van het uitzicht.
 Foto: Woonhaven Antwerpen


Het gebouwencomplex in de Nationalestraat bestaat uit 2 gebouwen: het grote rechthoekige complex Nationalestraat, Kronenburgstraat, Van Craesbeeckstraat en Willem Lepelstraat en een kleiner gebouw in de Van Craesbeeckstraat. In 1939 werden de gebouwen voltooid naar een ontwerp van architect Gustaaf Fierens.


Renovatie noodzakelijk

6 jaar geleden besliste de toenmalige huisvestingsmaatschappij, Onze Woning, die in 2008 mee fusioneerde tot Woonhaven Antwerpen, om het gebouw grondig te renoveren. Alleen stootte het idee om de bestaande gebouwen af te breken en te vervangen door  nieuwbouw op veel protest. De ‘Fierensblok’ is een van de laatste bouwwerken uit het interbellum en gekenmerkt door het zogenaamde baksteenmodernisme. Erfgoeddiensten waren dan ook fel gekant tegen de plannen, waardoor het hele project opnieuw moest bekeken worden.

“Het gebouw volledig renoveren, met behoud van de architectuur was geen optie”, zegt Bennie Forier, algemeen directeur van Woonhaven Antwerpen. “Toen de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) de renovatieplannen zag, adviseerde die om het gebouw af te breken en een nieuwbouw te zetten.” Niet alleen was dat financieel haalbaar, het zou de maatschappij ook toelaten om woningen te bouwen zonder de moeilijkheden die een renovatie met zich meebrengt.” Alleen lokten die plannen dus heel wat protest uit. Daarom is Woonhaven Antwerpen, samen met de stad, op zoek gegaan naar een adequate oplossing.

 
Foto: Woonhaven Antwerpen


Oplossing: deel verkopen

“De oplossing die we hebben gevonden is briljant in zijn eenvoud”, zegt Forier. “Wij verkopen een deel van de gebouwen aan AG Vespa. Met het geld van de verkoop kunnen we ons gedeelte renoveren. AG Vespa gaat de andere woningen renoveren en ook verhuren.” AG Vespa zal het gedeelte dat zij gaan ontwikkelen,  ongeveer de helft van het grote rechthoekige complex, van Woonhaven Antwerpen kopen aan de officiële schattingsprijs. Dankzij de aankoop realiseert AG Vespa bovendien haar doel om meer huurwoningen in centrum Antwerpen aan te bieden.

De komende maanden gaan beide partijen een projectdefinitie uitwerken. Vervolgens wordt er een wedstrijd uitgeschreven om een architect aan te stellen. Tijdens de selectieprocedure en de verdere werkzaamheden zal AG Vespa optreden als bouwheer. Ten vroegste in 2015 starten de werken. Het aantal sociale huurwoningen zal wel dalen. “We gaan grotere appartementen creëren, waardoor de indeling van het gebouw volledig verandert. Bovendien moet bijvoorbeeld de gevelisolatie aan de binnenkant komen, wat ruimte wegneemt. Maar binnen enkele jaren vind je hier appartementen met 1 tot 4 slaapkamers die volledig voldoen aan alle hedendaagse normen”, zegt Forier.


Zorg voor huidige bewoners

Ondertussen heeft Woonhaven Antwerpen de 80 gezinnen die er nog wonen ingelicht over wat er met hun gebouw gaat gebeuren. “Dat is altijd onze eerste stap bij zo’n project”, zegt Forier. “Van in het begin brengen we onze huurders op de hoogte. Zij hebben het recht om als eerste te weten wat er met hen gaat gebeuren.” De bewoners zijn op de hoogte gebracht dat ze in het voorjaar van 2013 gaan verhuizen. “De komende maanden bereiden we de verhuis voor. We gaan bij iedereen langs en vragen ze waar ze willen gaan wonen. Nadat die puzzel is gelegd, verhuizen we onze bewoners naar andere woningen van Woonhaven Antwerpen”, besluit Forier.
 
Foto: Woonhaven Antwerpen

 


Deel dit artikel:
Onze partners