Woonproject De Waterkant in Rumst volledig afgerond

Het woonproject De Waterkant van de hand van BURO II & ARCHI+I dat in Rumst in 2008 opgestart werd, is in januari dit jaar afgerond. In opdracht van Vanhaertens werd het terrein van de oude baksteenfabriek herbestemd naar 15 eengezinswoningen en 84 appartementen, gelegen in residenties Dijle, Rupel en Nete.

Het project werd als een totaalproject ontworpen, waarbij de historiek van de site, de aanwezigheid van de Rupel en de connectie met de directe omgeving als leidraad dienden. Naast het unieke van dit landschap werd in dit project naar eigen zeggen ook de kwaliteit van de indeling van de appartementen in de verf gezet.    

 

Baksteenfabriek als uitgangspunt

De baksteenfabriek vormt de referentie en het uitgangspunt voor het architectuurontwerp: zowel naar materiaalgebruik, als naar architectuur, als naar het bewaren van relicten op de site. Een oude baksteenschouw van de fabriek werd behouden en vormt een baken op de site. Vlakliggende en rechtopstaande bakstenen – wat refereert naar het vroegere drogingsproces van de bakstenen – werden als bouwstenen voor het landschapsontwerp gebruikt. 

Er werd bijzondere aandacht besteed aan de creatie van zichten op het water vanuit elk van de individuele appartementen. Het frontaal zicht op de Rupel en het achterliggend natuurgebied moet rust uitstralen voor de gehele woonomgeving.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners