Woonwijk Groen Zuid in Hoboken zet in op diversiteit

Vorige maand startte CORES Development met de bouw van de nieuwe woonwijk ‘Groen Zuid’ in Hoboken. De nadruk ligt op betaalbaar wonen en groen nabij de stad. Crepain Binst Architecture was het leidend architectenbureau, samen met Meta Architectuurbureau, STAM Architecten en BOB 361 Architects.

CORES Development wil met Groen Zuid inspelen op het gemeenschapsgevoel van onze samenleving. Ze kozen onder ander voor een gemeenschappelijke tuin, die semipubliek is en ‘s avonds afgesloten kan worden, maar die vooral een sociale uitbreiding moet vormen op de private tuinen. De collectieve binnentuinen worden gedeeld en beheerd door de gemeenschap van eigenaars.

Diversiteit is een kernwoord bij Groen Zuid. De appartementen en woningen zijn niet apart gegroepeerd, maar bewust met elkaar gemixt. Om het project in goede banen te leiden, ging CORES Development in zee met Crepain Binst Architecture (CBA), Meta Architectuurbureau, STAM Architecten en BOB 361 Architects. CBA waakt over de uitvoering van het beeldkwaliteitspan en is supervisor van het project. Luc Binst van CBA is erg enthousiast: “Groen Zuid is een project dat we als architectenbureau koesteren. We willen aansluiten op de bestaande morfologie van de buurt. Daarom kozen we bij Groen Zuid voor een vooruitstrevende aanpak: een mix van verschillende typologieën, die we niet netjes van elkaar scheiden, maar met elkaar combineren.”

 

Stedelijk wonen mét privacy

Ook de groenvoorziening en duurzaamheid is vooruitstrevend: Groen Zuid heeft veel open ruimte met private tuinen, gemeenschappelijke groene binnengebieden en een ruim buurtpark. Evert De Baere, landschapsarchitect bij Stramien: “Iemand die in de stad wil wonen kiest voor een goed voorzieningen- en activiteitenaanbod en een uitgebreid pallet aan alternatieve vervoerswijzen. Maar vaak betekent stedelijk wonen ook minder privacy. Groen Zuid bewijst dat deze kwaliteiten wel hand in hand kunnen gaan. De private tuinen worden uitgebreid met een semi-publieke tuinen en een open park.”

 

Met de fiets naar de stad

Ook de bereikbaarheid van het gebied is een echte troef. Het treinstation Hoboken Polder en de tramhalte aan de Kioskplaats liggen op 5 minuten wandelen. Met de fiets ben je op minder dan een half uur in het centrum van de stad. Een nieuw fietspad doorkruist de wijk van noord naar zuid en sluit aan op de populaire Jef Van Lindenfietsroute langs het spoor. Op die manier opent de wijk zich naar de buurt en de stad.

 

Verloop werken

In februari startte de bouw van het woonproject. Tijdens de eerste bouwfase worden twee bouwblokken opgetrokken met 171 wooneenheden, waarvan 38 woningen, 131 appartementen en twee handelspanden. De aannemer, Vanhout, heeft de grond- en funderingswerken van fase 1 afgerond en werkt nu volop aan de ruwbouw. Tim Jacobs, projectleider bij Vanhout: “De ruwbouw van de volledige eerste fase zal in de zomer van 2016 klaar zijn, vervolgens maken we de blokken wind- en waterdicht en zorgen we voor de verdere afwerking. Zonder weerverlet zullen we de eerste woningen van Groen Zuid in het voorjaar van 2017 opleveren."

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners