XCarb® gerecycleerde en hernieuwbaar geproduceerd staal bekroond als duurzaamste bouwproduct in Polen

XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal is bekroond in de categorie ‘Duurzaamste product van het jaar’ op het gala van de PLGBC Green Building Awards 2022.

De twaalfde editie van de top van de Poolse Green Building Council (PLGBC) vond plaats op 6 oktober, met ‘Time to (Re)think’ als centraal thema. Bij deze gelegenheid werden prijzen uitgereikt aan de belangrijkste spelers in de duurzame bouwsector. De PLGBC-jury riep XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal uit tot winnaar in de categorie ‘Duurzaamste product van het jaar’.

De jury bestond uit zestien leden, afkomstig uit verschillende vakgebieden: toparchitecten, consultants, ngo's, professoren, klimatologen, producenten, vastgoedbeheerders, ingenieursbureaus, stichtingen ... Zij evalueerden de projecten op basis van architecturale en esthetische criteria, gerelateerd aan duurzaam bouwen en de circulaire economie. Ook met de sociale aspecten en het innovatieve karakter van de projecten werd rekening gehouden.

Na een grondige evaluatie van de meer dan dertig kandidaturen duidde de jury ArcelorMittal aan als winnaar en lauwerde ze de onderneming als een actieve voortrekker in het koolstofvrij maken van de bouwsector.

100% schroot

Ewa Kosmala, Global Director of Sustainability bij Selena FM en lid van de jury, verklaarde het volgende: "ArcelorMittal gebruikt 100% schroot om XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal te produceren. Alle elektriciteit die nodig is om het schroot om te zetten in XCarb®-staal is afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. Dankzij de combinatie van gerecycleerd materiaal en hernieuwbare energie kan staal met een zeer lage CO2-uitstoot per ton eindproduct geproduceerd worden."

Het gebruik van XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal voor de staalprofielen van een bouwproject levert een significante bijdrage aan de reductie van de CO2-impact. Met een Environmental Product Declaration (EPD) die een Global Warming Potential (GWP) van slechts 333 kg CO2-eq/ton aangeeft voor warmgewalste profielen heeft XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal een veel lagere CO2-footprint dan het wereldwijde gemiddelde van de staalindustrie, dat circa 2,3 ton CO2-uitstoot per ton staalproducten bedraagt.

Maciej Chrzanowski, bouwkundig ingenieur bij Steligence® en woonachtig in Polen, zei na het in ontvangst nemen van de prijs tijdens de ceremonie van de PLGBC Green Building Awards: "Ik ben trots en verheugd dat XCarb® gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd staal bekroond is in de categorie duurzame ontwikkeling. Dit betekent dat de jury officieel erkent dat ons product een gamechanger is op de bouwmarkt. Onze XCarb®-ontwikkeling werd vergeleken met die van de laureaat van vorig jaar: zonnecellen van perovskiet, die geprezen werden op nationale en internationale markten."

Niet te missen afspraak

De PLGBC Green Building Awards zijn een niet te missen afspraak voor alle partijen die actief zijn op het vlak van duurzaam bouwen in Polen, zowel particulieren als bedrijven. Als partner werkte ArcelorMittal op alle niveaus mee aan het event, van actieve deelname aan de conferentie tot de expositieruimte, waar onze collega's zeer interessante discussies voerden met het aanwezige publiek. Op de tweede dag van de top, getiteld ‘Building Life - Decarbonisation of construction market’, legde Maciej uit hoe staal kan bijdragen tot het bereiken van de doelstellingen van het klimaatakkoord en het creëren van koolstofarme projecten. Zijn lezing vond plaats in het kader van het tweede rapport van het PLGBC-initiatief ‘Roadmap voor de decarbonisatie van de bouwsector tegen 2050’, waaraan het Poolse Steligence®-team actief heeft bijgedragen en dat tijdens de conferentie gepresenteerd werd aan het publiek.

Als lid van de World Green Building Council wil de Polish Green Building Council (PLGBC) de bouwsector in Polen positief beïnvloeden door de regel van de drievoudige verantwoordelijkheid – milieu, sociaal en economisch – te bevorderen. Elk jaar organiseert deze organisatie een top met de belangrijkste spelers in de bouw- en constructiesector, die streven naar een gezonde, veerkrachtige en koolstofvrije gebouwde omgeving.

Bron: ArcelorMittal
Deel dit artikel:
Onze partners