Xella, niet alleen producent maar steeds meer een servicepartner

"Geen producten maar oplossingen" Veel producenten in de bouwsector claimen het maar Xella doet het! Als organisatie is Xella immers al jaren meer dan een producent van bouwmaterialen. Heel wat Xella adviseurs analyseren dagelijks de ontwerpen en de technische vragen van ontwerpers, bouwheren en uitvoerders om hen vervolgens de beste oplossingen tot in detail voor te stellen. Dit kan gaan van algemeen advies op vlak van E-peil, gedetailleerde montagetekeningen tot praktische oplossingen op de werf. De projecten van Gerard De Graef in de omgeving van Haacht zijn hier een mooi voorbeeld van.

Gerard De Graef heeft als aannemer dakwerken heel wat ervaring met tal van bouwconcepten. Wanneer hij zelf de rol van bouwheer - promotor opneemt voor de realisatie van enkele gezinswoningen, is zijn keuze voor Ytong snel gemaakt. "Ik was destijds al geïnspireerd door projecten in Scandinavië waar cellenbeton werd ingezet. Ik was vooral overtuigd van de thermische en akoestische voordelen van Ytong, rekening houdend met de steeds ambitieuzere normen op vlak van energie en leefcomfort. Ook de brandeigenschappen (nvdr: Ytong is onbrandbaar) waren een belangrijke pro voor mij tegenover alternatieven zoals houtskeletbouw. Tijdens de ontwerp- en bouwfase werd ik bovendien zeer aangenaam verrast door de ondersteuning die ik als relatief kleine bouwheer vanuit Xella kreeg. Op die manier kon ik nog beter inspelen op de voordelen van Ytong als ruwbouwmateriaal zowel tijdens het project als voor het eindresultaat."

De Graef gaat verder: "Na mijn eerste project met Ytong, waarbij we trouwens een E-peil van 9 haalden, heb ik ook voor mijn tweede project opnieuw voor Ytong gekozen als ruwbouwmateriaal. In beide projecten hanteren we voor de ruwbouw dezelfde opbouw: een Ytong blok van 36 cm, afgewerkt met een crépi. Er is verder geen isolatie nodig en de binnenzijde wordt afgewerkt met een bepleistering. Een bijkomend, niet onbelangrijk, voordeel van Ytong is het lager gewicht. Dit bespaarde in elk geval op de kost voor de fundering." 

 

Ondersteuning tot op de werf 

Guy Mariën, Business Development Manager van Xella, vult aan hoe Xella zowel ontwerpers als bouwheren ondersteunt tijdens de ontwerp- en bouwfase: "Voor Xella is het belangrijk dat we zo vroeg mogelijk worden ingezet in een bouwproject. Op die manier benutten de bouwpartners optimaal de voordelen van zowel onze producten als onze ondersteunende diensten. Bij veel projecten starten we dan ook tijdens de ontwerpfase, waarbij we een voorstel maken voor de ruwbouwconstructie. Dit voorstel wordt verder verfijnd in overleg met de bouwheer en de architect om uiteindelijk tot gedetailleerde werktekeningen te komen waarmee de uitvoerders aan de slag kunnen. Ook tijdens de uitvoeringsfase zijn we als producent aanwezig, als het nodig is ook op de werf. We geven opleidingen voor uitvoerders of kunnen eventueel advies geven bij praktische vragen of problemen die opduiken." 

Voor Gerard maakte dit inderdaad een belangrijk verschil. "Ik streefde naar een gebouw met een zeer goede E-score. Er zijn veel manieren om tot een energiezuinige woning te komen, afhankelijk van de inzet van bepaalde materialen en technieken. Ik ben er echter van overtuigd dat de meest efficiënte keuzes op dit vlak gemaakt worden in het concept en de keuze van de ruwbouwmaterialen. Deze hebben immers het meeste impact in verhouding tot hun budget. Als je hierbij goede keuzes wil maken, is het advies van specialisten goud waard." 

 

Een goede voorbereiding, dat merk je 

Ytong heeft als bouwconcept in het bouwproces een duidelijk voordeel. Architect Mark Lambeir is als architect betrokken bij één van de twee projecten van Gerard De Graef. Voor hem sluit Ytong als materiaal en bouwconcept beter aan bij de hedendaagse bouwmethodes en strakke planningen. "Dankzij de keuze voor Ytong zijn bijvoorbeeld alle maten op voorhand bekend en kan het buitenschrijnwerk vroeger besteld worden. Bovendien verloopt de voorbereiding voor de technieken vlotter, wat ook meer ademruimte geeft in de planning."

Gerard De Graef bevestigt dit: "De eerste spade ging begin mei in de grond en eind december waren de woningen opgeleverd. Niet alleen dankzij de keuze voor Ytong, maar het heeft zeker een positieve invloed gehad op de timing." 

Bron: Xella

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage