Zestien circulaire ontwerpkwaliteiten en de rol van prefab beton

FEBE lijst de zestien cruciale parameters op vlak van circulariteit op, en de rol die prefab beton al dan niet kan spelen inzake deze parameters. En wat blijkt? Met prefab beton voldoen ontwerpers aan 15 van de 16 ontwerpkwaliteiten. 

HERGEBRUIKT – prefab beton kan vele malen hergebruikt worden door herbestemming in hetzelfde of na demontage in een ander gebouw.

GERECYCLEERD – beton kan steeds opnieuw gerecycleerd worden en kan bovendien bijproducten van andere industrieën verwerken en opwaarderen.

HERNIEUWD – betonproducten zijn eeuwig herbruikbaar en/of reproduceerbaar.  Ze kunnen waar nodig tot granulaten worden herleid zodat er geen nieuwe grondstoffen moeten worden aangesproken. Dit is minstens evenwaardig aan hernieuwd.

BIO-AFBREEKBAAR – beton is niet bio-afbreekbaar, gelukkig maar. Het is wel een natuurlijk product dat op technologische wijze weer volledig tot zijn oorspronkelijke materialen herleidbaar is, en hierbij geen toxische elementen achterlaat.

VEILIG EN GEZOND – beton heeft geen toxische eigenschappen, moet niet verduurzaamd of onderhouden worden, zeker niet met toxische producten.

ZUIVER – de samenstellende delen van beton (staal en beton) kunnen op eenvoudige wijze van elkaar gescheiden worden en gerecycleerd tot gelijkwaardige producten.

ROBUUST – beton weerstaat slijtage van gebruik en hergebruik.

EENVOUDIG – prefab betonnen producten leiden tot eenvoudige, goed te begrijpen structuren en infrastructuur.

HANTEERBAAR – met aangepast materieel zijn prefab betonproducten eenvoudig verplaatsbaar en stockeerbaar. Kleine elementen als betonstraatstenen en metselstenen kunnen handmatig gemanipuleerd worden. De ervaren aannemer is inmiddels voldoende uitgerust om ook zwaardere elementen snel en veilig te manipuleren.

TOEGANKELIJK – beton blijft vaak in het zicht en bereikbaar voor eventuele herstellingen of onderhoud. De droge knopen van een prefab constructie laten eenvoudige demontage toe.

OMKEERBAAR – de meeste betonnen prefab bouw- en infrastructuurelementen kunnen uitneembaar met elkaar verbonden worden en zijn daardoor zonder schade weer uit elkaar te halen. Bij eventuele schade kunnen elementen hersteld of ingekort en toch weer opnieuw ingezet worden.

ONAFHANKELIJK – prefab beton maakt het mogelijk om de elementen zo bij elkaar te brengen dat ze structureel, functioneel en vormelijk autonoom blijven.

COMPATIBEL – bouwen met prefab beton haalt grote voordelen uit gemoduleerd ontwerpen. Dit bevordert de compatibiliteit en uitwisselbaarheid van de componenten.

POLYVALENT – de grote variëteit aan prefab betonelementen geeft de ontwerper een ongeëvenaarde ontwerpvrijheid en ondersteunt hem in de creatie van aanpasbare, op de toekomst gerichte, ontwerpen.

GEVARIEERD – klein – groot, dik – dun, licht – zwaar, helder – donker, glad – ruw, grijs – gekleurd, koelend – warmte-isolerend, en dit alles oneindig combineerbaar en inzetbaar in verscheidene configuraties inspireert tot de creatie van intelligente skeletten die uiteenlopende functies kunnen herbergen.

LOCATIE EN SITE – wat de eigenschappen van de locatie en site ook mogen zijn, prefab beton biedt geschikte oplossingen om het ontwerp op een circulaire verantwoorde wijze te realiseren.

 

Samen met FEBE en FEBELARCH publiceert Architectura een whitepaper over architectonisch beton. Je kan dit boeiende document gratis aanvragen door simpelweg een mail te sturen naar info@architectura.be. Kort daarna ontvang je de digitale whitepaper in jouw mailbox.

Bron: FEBE
Deel dit artikel:
Onze partners