ZinCo introduceert het eerste 'Bijen- en Vlinder' groendak

Als fabrikant van systeemopbouwen voor daktuinen wil ZinCo zijn steentje bijdragen om de bijenpopulaties te ondersteunen en dit door middel van het 'Bijen- en Vlinder'-groendak.

De problematiek rond bijen is bekend: door de hoge bijensterfte op het platteland is de bijenpopulatie sterk gedaald. Dit heeft nefaste gevolgen voor de bestuiving en dus de bevruchting van bloemen, planten en vruchten. In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, gedijen bijen echter uitstekend in onze steden; dit door een grotere biodiversiteit en door de afwezigheid van pesticiden. Uit studies blijkt dat de honingproductie in de steden hoger ligt dan op het platteland en dat de kwaliteit ervan uitstekend is.

 

Bijen- en vlindergroendak

Het unieke van dit groendaksysteem is dat de opbouw ervan bestaat uit specifiek op elkaar afgestemde materialen om een optimale groei en bloei van de beplanting te kunnen garanderen. Van groot belang is het waterreservoir (in geval van langdurige droogte), de drainage (om het overtollige water af te voeren en om een ideale bodemverluchting te bekomen) en een specifiek substraat met een aangepaste hoogte en geselecteerde, voorgekweekte beplanting met hoge nectarproductie.

Aangezien het waterreservoir, de drainage, de verluchting en de filter in slechts één element verwerkt zitten, is een snelle en makkelijke plaatsing mogelijk. Op het complete systeem, met inbegrip van substraat en beplanting, wordt een tienjarige garantie aangeboden; de plaatsing dient door een erkende tuinaannemer te gebeuren in combinatie met een onderhoudscontract.

 

Opbouw Bijen- en Vlinderdak

1) Een scheidingsmat als bescherming  van de waterdichting en voor extra-waterretentie

2) Een drainagelaag met waterreservoir en filter

3) Een op de beplanting afgestemd substraat van 8cm hoog

4) Een bij- en vlindervriendelijke beplanting van 19 variëteiten met een hoge nectarproductie

 

De keuze van deze 19 variëteiten, op biologisch verantwoorde  gekweekte planten (zonder kunstmest), vloeit voort uit een 4 jarig onderzoek uitgevoerd o.a. door de universiteit van Sheffield en door de ervaring van ZinCo op het gebied van beplanting voor groendaken.

Deel dit artikel:
Contacteer ZinCo Belux
Onze partners