ZinCo introduceert Natureline: dakopbouwsysteem uit hernieuwbare bioplastics

Leverancier van daktuinsystemen ZinCo introduceert het nieuwe dakopbouwsysteem Natureline, dat is samengesteld uit volledig hernieuwbare bioplastics. De lancering van Natureline betekent een uitbreiding van het ZinCo-assortiment dat bestaat uit recycleerbare, gerecycleerd en/of biologisch afbreekbare grondstoffen.

 

Een materiaal is hernieuwbaar als de grondstoffen die de oorsprong vormen jaarlijks opnieuw kunnen worden verbouwd en geoogst. Voorbeelden hiervan zijn biomassa afkomstig van planten uit de land- en bosbouw, zoals granen, mais, suikerriet, oliehoudende zaden, hout en – in de toekomst mogelijk ook – algen. Anders dan niet-hernieuwbare grondstoffen – denk aan delfstoffen als mineralen en fossiele brandstoffen – raken hernieuwbare grondstoffen nooit uitgeput. Bovendien zijn ze, eenmaal verwerkt tot bijvoorbeeld bioplastic, goed biologisch afbreekbaar zonder schade aan het milieu na te laten.

Milieuvriendelijke daktuinoplossingen

ZinCo werkt naar eigen zeggen al veertig jaar consequent aan ecologische en milieuvriendelijke daktuinoplossingen. De substraatsystemen bijvoorbeeld bestaan voor een belangrijk deel uit gemalen baksteen. In de drainage-elementen en beschermmatten verwerkt men waar mogelijk zoveel mogelijk gerecycleerde materialen.

ZinCo zegt een zo klein mogelijk aandeel te willen hebben in de opwarming van de aarde en de uitputting van fossiele brandstoffen, en een zo groot mogelijk aandeel in een duurzame en milieuvriendelijke manier van produceren. In de praktijk zou zeker 90 procent van alle plastics in de wereld al vervaardigd kunnen worden uit hernieuwbare grondstoffen. In de praktijk bestaat tot op heden minder dan 1 procent uit bioplastics. Hiervoor zijn weliswaar plausibele redenen aan te voeren – bijvoorbeeld dat de productie van bioplastics nog altijd duurder is dan van fossiele plastics – maar het productieproces wordt steeds goedkoper terwijl de prijs voor fossiele grondstoffen almaar stijgt. En dan is de ‘winst’ van bioplastics in de vorm van minder CO2-uitstoot en een kleiner broeikaseffect nog niet meegeteld.

Samenwerking met Tecnaro GmbH

ZinCo heeft het idee voor een dakopbouwsysteem bestaande uit volledig hernieuwbare materialen uitgewerkt in samenwerking met Tecnaro GmbH. Dit Duitse bedrijf produceert al sinds 1998 met  bioplastics en is hiervoor onder meer bekroond met de Green Blend Germany. Een van de Tecnaro-materialen is speciaal ontwikkeld voor thermogevormde toepassingen zoals drainage-elementen en bevat eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van conventionele polyethyleen.

Het drainage-element in de Natureline-serie is gemaakt van voornamelijk rietsuiker dat duurzaam wordt verbouwd in Brazilië, op 2000 kilometer afstand van het Amazonegebied. De bescherm- en filtermat in de serie bestaan voor het grootste deel uit door bacteriën gefermenteerd maïszetmeel. Dit materiaal is niet alleen sterk en eenvoudig te verwerken op bestaande machines, maar is ook goed biologisch afbreekbaar.

ZinCo is er van overtuigd dat de met Natureline ingeslagen weg het begin is van een route naar nog meer duurzame concepten voor groendaken. De toepassingsmogelijkheden van bioplastics zijn nog lang niet uitgeput en ook de materialen die hiervoor als grondstofleverancier in aanmerking komen zal nog groeien. Te denken valt onder meer aan algen. De eindbestemming zal volgens hen een volledige bio-economie zijn waarin fossiele delfstoffen zijn vervangen door hernieuwbare grondstoffen, inclusief zonne- en windenergie.

Deel dit artikel:
Contacteer ZinCo Belux
Onze partners