Zulte krijgt eerste BEN-woning

Het Oost-Vlaamse Zulte krijgt een eerste BEN-woning. De gemeente verwelkomt het Bijna Energieneutrale gebouw met open armen. Bouwonderneming Feys stond in voor de constructie van de witte ééngezinswoning. Architect Jan Delhuvenne ontwierp een eenvoudige, compacte en tijdloze woonst. 

Europa wil tegen 2021 de BEN-norm overal invoeren. Dat wil zeggen dat woningen een E-peil lager of gelijk aan E30 en een K-peil van 40 hebben. De BEN woning in Zulte heeft een E-peil van 11 en een K-peil van 26, ruimschoots onder de huidige voorwaarden.

De woning is dan ook uitgerust met tal van energiebesparende technieken en materialen. Zo werden er Isospan-bouwblokken gebruikt. Deze uit cement, houtsnippers, mineralen en water bestaande blokken komen van Oostenrijk, waar ze al 40 jaar gebruikt worden. De blokken worden op elkaar gestapeld, waarna de bouwvakkers de holle kernen met beton vullen. 


Isolatie en verluchting

Het 170 m² grote gebouw behaalt de uitstekende E- en K-peilen door een doorgedreven isolatie. Naast de Isospan-bouwblokken werd er een wapeningspleister met carbonvezel tegen de gevels geplakt. Vensters met driedubbel glas en thermisch onderbroken aluminium profielen en hoogisolerende kunststofstrips houden de warmte binnen.

De platte daken van zowel de woning als de garage werden met PUR isolatieplaten met Eurothane Bi-3 - een bitumineuze dichtingslaag - van Recticel Insulation geïsoleerd. Deze isolatie leent zich perfect voor het bouwen van een BEN-woning en verkleint de kans op warmteverliezen aanzienlijk. De isolatie is drukvast, maar toch laag in gewicht, wat ze makkelijk en snel installeerbaar maakt.

Om de woning toch leefbaar te houden en oververhitting tegen te gaan, werd er een windvaste zonwering van Renson geïnstalleerd. De Fixscreen kan windsnelheden tot 130 km/uur aan en beschermt de grote glasgevel die zicht geeft op de tuin. Aan de voorgevel krijgt de BEN-woning aluminium lamellen van het type Linius. Renson installeerde deze om een strakke afwerking van gevel te bekomen. Ze schermen het huis af tegen regen, ongedierte, vogels en geluid. 

Het vraaggestuurd ventilatiesysteem E+ van Renson zorgt voor een doorlopende toevoer van verse lucht in de leefruimtes. Een centrale afvoerventilator verwijdert de vervuilde lucht. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat het Systeem E+ van Renson gebruikt werd. 


Strakke snufjes

De van het huis losgekoppelde garage werd bekleed met Equitone van Eternit. Het vezelcement zorgt voor een dunne, lichte en vormvaste bescherming. Door het gebruik van grondstoffen te reduceren werd de impact op het milieu sterk beperkt. Het minerale composietmateriaal heeft uitstekende fysische en esthetische eigenschappen. 

Een modern huis heeft steeds vaker onopvallende accessoires. De binnendeuren zijn hier een voorbeeld van. Het onzichtbare aluminium kader van de argenta invisidoor DL werd gebruikt voor de binnendeuren. Hierdoor vormen ze één vlak met de wand, zonder hinderlijke omlijstingen. De deuren zijn standaard uitgerust met de subtiele 3D-regelbare invisible neo-scharnieren van argenta. Deze werden onlangs bekroond met een iF Product Design Award en een Red Dot Design Award. 


Intelligente woning

De moderne BEN-woning werd uitgerust met de meest nieuwe technieken. Naast het Systeem E+ van Renson werd er ook een Home Control systeem van Niko geïnstalleerd. Deze centrale elektrische installatie monitort en bedient alle functies zoals verlichting, verwarming, ventilatie en de beweging van de rolluiken. 

Met behulp van een opgehangen touchscreen, maar ook via de smartphone of tablet, kunnen de bewoners met een druk op de knop het energieverbruik opvolgen. Een groot voordeel, want mensen die bewust van hun verbruik zijn, kunnen tot 15% besparen op hun factuur. Het ecodisplay geeft het verbruik van elektriciteit, gas en water getrouw weer. Een ecostand zorgt ervoor dat bewoners met één druk op de knop de onnodige toestellen kunnen uitschakelen en de verwarming enkele graden lager zetten.

Het controlesysteem is modulair. Door de flexibiliteit kan men eenvoudig bijkomende functies toevoegen op een later tijdstip. Zo kan er een toegangscontrolepost aangesloten worden op het systeem. De Niko Home Control-installatie werd overigens bekroond met de Red Dot Design Award. 

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners