Zwemmen tussen de bomen in het nieuwe zwembad Neptunus in Wondelgem (B2Ai & VenhoevenCS)

© B2Ai & VenhoevenCS architecture+urbanism
© B2Ai & VenhoevenCS architecture+urbanism

Het voorontwerp van architectenbureaus B2Ai en VenhoevenCS voor zwembad Neptunus aan de Botestraat in Wondelgem is klaar. Op de eerste verdieping komt er een 25 meterbad en een instructiebad. Op het gelijkvloers komt de inkom, cafetaria en het publiek sanitair. Als alles goed verloopt, gaan de werken eind volgend jaar van start.

Het nieuwe zwembad komt tegenover sporthal Neptunus, naast het tweede voetbalveld van SV Wondelgem, en moet de druk op de Gentse zwembaden helpen verlagen. Er zullen clubs, scholen en recreatieve zwemmers terechtkunnen.

Zes meter boven de grond

Op de eerste verdieping, zo'n zes meter boven de grond, komt er een 25 meterbad en een instructiebad, inclusief zitruimte. Zwemmers kijken door enkele grote ramen uit op het groen rond het zwembadcomplex. Ook de kleedkamers bevinden zich op de eerste verdieping. Die bereik je via de trap of via de grote centrale lift.

"De inwoners van Wondelgem hebben er lang op moeten wachten, maar dit voorontwerp geeft al mooi weer hoe de nieuwe Neptunus er zal uitzien. Een modern, toegankelijk gebouw met een zwembad op de eerste verdieping. Daardoor krijg je een prachtig uitzicht, je zwemt als het ware tussen de bomen."
- Sofie Bracke, schepen van Sport van Stad Gent -

 

Op het gelijkvloers komt dan weer de inkom en de cafetaria. Naast de nodige personeelsruimtes wordt er ook plaats vrijgehouden voor publiek sanitair. Het gaat om een duurzame, fossielvrije en integraal toegankelijke nieuwbouw.

Toegankelijkheidslabel A++

Het nieuwe zwembad is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zo is er in de inkomhal een grote, centrale lift waar meerdere rolstoelen tegelijk in kunnen. Ook beide zwembaden zijn rolstoeltoegankelijk dankzij een beweegbaar platform. Deze ingrepen moeten het gebouw het label A++ van Sport Vlaanderen opleveren.

Het ontwerp voor het nieuwe zwembad is van de hand van architectenbureaus B2Ai en het Nederlandse VenhoevenCS architecture+urbanism. De opdrachthoudende vereniging Farys is bouwheer en beheerder en is samen met de Stad Gent verantwoordelijk voor het project.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners