Zwevend prefabvloersysteem garandeert optimale akoestische isolatie

Bij de bouw van scholen moet elke vierkante centimeter ruimte optimaal benut worden. Vandaar dat architecten steeds vaker leslokalen onder de sportzaal voorzien. Een mooie oplossing… als er tenminste voldoende aandacht wordt besteed aan de akoestiek. En daar durft het schoentje weleens knellen. Tenzij er geopteerd wordt voStravifloor Prefabor de van CDM Stravitec, een zwevend prefabvloersysteem.

Stravifloor Prefab is een oplossing waarmee je veel hogere akoestische isolatiewaarden kan realiseren dan met een simpele elastische mat. Op een eenvoudige manier dan nog wel, want eigenlijk komt het erop neer dat er onder de verloren bekistingsplaat isolatoren verkleefd worden. “Meestal gebruiken we kleine rubberen pads die op een maximale tussenafstand van elkaar worden geplaatst om een minimaal contact tussen de zwevende en structurele vloer te garanderen”, vertelt ir. arch. Michael Vanstraelen, manager bij CDM Stravitec-Belux. 

“Afhankelijk van de toepassing zorgen we voor dikkere pads of hogen we ze zelfs op. Voor toepassingen die een nog betere geluidsisolatie vereisen, zoals cinemazalen, studio’s of andere ‘geluidkritische’ ruimtes, gebruiken we veren. Deze zijn nog efficiënter, maar er hangt natuurlijk een navenant prijskaartje aan vast.” 

 

Foutloze installatie dankzij prefab

Hoewel het perfect mogelijk is om de rubberen pads of veren on site aan te brengen, adviseert CDM Stravitec het gebruik van de prefabversie. “Onze specialisten ontwerpen het meest optimale vloersysteem voor iedere toepassing”, vertelt Michael Vanstraelen.

“Zij onderzoeken of er pads of veren nodig zijn, welk aantal het beste resultaat zal geven, op welke plaatsen deze moeten worden aangebracht … Vervolgens produceren wij de platen in ons eigen  atelier, waarna we ze naar de werf transporteren. Indien gewenst kan het systeem gemonteerd worden door een specialist, maar dankzij het prefabprincipe is de Stravifloor Prefab evengoed te installeren door een aannemer zonder ervaring met ons systeem. Wie de meegeleverde plannen nauwgezet volgt, kan nagenoeg alle uitvoeringsfouten vermijden.”

 

Niet enkel voor scholen...

Uiteraard biedt de Stravifloor Prefab niet alleen een oplossing voor leslokalen onder turnzalen. Michael Vanstraelen: “Het is eveneens een ideaal systeem voor HVAC- en andere technische ruimtes in ziekenhuizen, kantorencomplexen, concertgebouwen ... Sport- en ontspanningszalen in ziekenhuizen of woonzorgcentra zijn een ander voorbeeld. Eigenlijk is de Stravifloor Prefab toepasbaar op alle stille ruimtes die gelegen zijn onder een ruimte waar lucht- of contactgeluid wordt geproduceerd, zelfs al is dat laagfrequent. Daarnaast is het eveneens een ideale oplossing voor situaties waarbij twee ‘geluidkritische’ ruimtes zich op eenzelfde structurele vloerplaat bevinden – denk bijvoorbeeld aan twee aanpalende cinemazalen.”

Deel dit artikel:
Onze partners