Zwevende lamp is meer dan een goocheltruc

Levia, naar de hand van designstudio idea3Di, is meer dan een typische bureaulamp. Dankzij elektromagnetische velden zweeft de lichtbron. Niet gevreesd! Het designobject is eveneens voorzien van valpreventie.

Op het eerste gezicht lijkt Levia van de Italiaanse designstudio idea3Di een doodnormale gloeilamp. Niets is minder waar. Wie Levia aanzet, wordt verrast door een speciaal effect. Het designobject is zo ontworpen dat de lamp zweeft als het ware. Het project werd voor het eerst getoond tijdens de Maker Faire in Rome in het jaar 2018 en kon toen rekenen op veel verbaasde blikken. Ondanks wat velen dachten, hangt Levia niet op aan een kleurloze draad. Het designobject werkt wel aan de hand van een elektromagnetisch veld dat de kop aantrekt. Het is dus allesbehalve een simpele goocheltruc. Zo hangt de lichtbron ongeveer 20 cm boven het grondoppervlak.

Valpreventie

Het klinkt misschien gevaarlijk in de oren, maar dat is het niet. Niemand hoeft de brokstukken aan elkaar te lijmen. Levia is namelijk voorzien van een systeem met valpreventie. Die technologie dwingt de lamp om zich te hechten aan het object. Dat gebeurt onder meer wanneer je het licht dooft. Verder is Levia zorgvuldig vervaardigd. Denk hierbij aan de handbewerking van marmer en een metalen steel. Bovendien heeft de gloeilamp geen batterijen nodig, aangezien het werkt op basis van elektromagnetische inductie.  

Deel dit artikel:
Onze partners